Belföld

Zakatolt a törvénygyár az utolsó napon

Többek között a polgárőrségről, a büntetőeljárásról, a költségvetésről, az új Országos Fogyatékosügyi Programról, a gyermekek védelméről, a felsőoktatásról és a mozgóképről fogadott el törvényjavaslatot, illetve jogszabálymódosítást a választások előtti utolsó ülésnapján az Országgyűlés.

Az Országgyűlés hétfőn módosította a büntetőeljárási törvényt, amely új jogintézményként bevezeti a családon belüli erőszak visszaszorítását célzó távoltartást, illetve a harmadfokú bírósági eljárást. Az 1973. évi büntetőeljárási törvényt felváltó új eljárási kódexet nyolc évvel ezelőtt, 1998 tavaszán szavazta meg az akkori szocialista-szabad demokrata parlamenti többség, a kormányváltás után azonban már nem léphetett hatályba, csupán jelentős módosításokkal a jelenlegi ciklusban, 2003. július 1-én.

Új jogintézmény a kétfokú rendes fellebbezés, illetve a háromfokú bírósági eljárás. Bizonyos büntetőügyekben a másodfokú ítélet ellen is lehet majd fellebbezni.

Az átfogó módosítás egyfelől számos ponton korrigálja a törvényt a hatályba lépése óta eltelt több mint két és fél év jogalkalmazói tapasztalatai alapján, másfelől bevezet több, a magyar jogban eddig ismeretlen jogintézményt, ilyen például a távoltartás. Ez az új kényszerintézkedés a lakhelyelhagyási tilalomhoz és a házi őrizethez hasonlóan az előzetes letartóztatás egyik alternatívája, elrendelésére szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény megalapozott gyanúja esetén kerülhet sor.

A módosított büntetőeljárási törvény lehetőséget teremt a gyanúsított és a sértett közötti mediációra, közvetítésre is az öt évnél nem súlyosabban büntetendő cselekmények miatt indult nyomozásokban. A törvény szerint nem büntethető, aki a személy elleni, közlekedési vagy vagyon elleni, három évi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekménnyel okozott kárt a sértettnek közvetítői eljárás keretében megtérítette, illetve a bűncselekmény káros következményeit egyéb módon jóvátette, továbbá a büntetés korlátlanul enyhíthető az öt évi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekmények esetében.

Módosul a jövedéki adó

Az Országgyűlés 343 igen szavazattal, egy ellenszavazat és négy tartózkodás mellett elfogadta a Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetéséről szóló 2005. évi törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot. A törvényjavaslathoz érkező módosító javaslatokat a ház nem támogatta. Az Országgyűlés 192 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, és 153 tartózkodással megszavazta a törvény sürgős kihirdetését. A képviselők 349 igen, egy nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadták el a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot. Az Országgyűlés 192 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 153 tartózkodással szintén megszavazta a törvény sürgős kihirdetését. Molnár Albert, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára a javaslat részletes vitájában elmondta: a törvényjavaslat a bioüzemanyagok fokozottabb elterjedését szolgálja; gondoskodik a nagy mennyiségben keletkező melléktermék, a glicerin felhasználásának adómentességéről például erőművekben. A szőlőbor forgalmazók esetében az exportőrök és az importőrök is mentesülnek a jövedéki biztosíték alól. Hozzátette: jelentős könnyebbséget jelent az üzemanyag-adalékokat forgalmazóknál az, hogy a biztosíték 120 millió forintról egymillió forintra csökken.

Eladható a Zsolnay

A képviselők az állam tulajdonában lévő vállalkozói vagyon értékesítéséről szóló 1995. évi törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot 182 igen szavazattal, 161 ellenében, tartózkodás nélkül fogadta el. A Podolák György (MSZP) által kezdeményezett törvényjavaslat törli a tartós állami tulajdonú társaságok közül a Zsolnay Porcelángyár Rt.-t.


2013-ig kell akadálymentesíteni

Szintén elfogadták a képviselők – 345 támogató szavazattal – az új Országos Fogyatékosügyi Programról szóló határozati javaslatot. A dokumentum olyan általánosan elfogadott alapelveket fogalmaz meg, mint az egyenlő esélyű hozzáférés az akadálymentesítés és a közszolgáltatások elérése terén. Az egyes esélyegyenlőségi tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztést 342 igen szavazattal, 3 ellenében, 2 tartózkodás mellett fogadta el a ház.

Ez alapján a központi kormányzati épületek esetében 2010-ig, az önkormányzati intézményeknél pedig 2013-ig kell elvégezni az akadálymentesítést. Nemcsak a fizikai akadálymentesítésről van szó, hanem a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés egyenlő esélyeinek megteremtéséről is, minden fogyatékos csoport számára.

Bevezetik a kiegészítő gyermekvédelmi támogatást

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényt 345 igen szavazattal, 1 ellenében módosította a parlament. Ez a korábban emelt összegű rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők számára új támogatási formát határoz meg, a kiegészítő gyermekvédelmi támogatást, amelynek havi összege gyermekenként az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 22 százaléka. Emellett a gyámul kirendelt hozzátartozók évi kétszeri 7500 forintos pótlékban is részesülnek.

Többet kaphatnak a „nehézfilmek”

Az Országgyűlés 197 igen vokssal, 143 ellenében, 5 tartózkodással fogadta el a mozgóképről szóló törvény módosítását. Ennek előzménye, hogy sikerült megállapodni az Európai Bizottsággal arról, miként illeszthető a magyar filmtámogatás az uniós szabályozásba. Az állami filmtámogatás az uniós 50 százalékot tekinti majd alapszabálynak, amelytől az alacsony költségvetésű, valamint az úgynevezett “nehézfilmek” esetében lehet eltérni.

Átalakul az építésfelügyeleti hatóság

A ház 198 igen szavazattal, 143 ellenében, egy tartózkodás mellett fogadta el az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, melynek célja az építési ügyek gyorsítása, az építési felügyelet jogszabályi feltételeinek korszerűsítése. A törvénymódosítás javaslatot tesz az építésfelügyeleti feladatokat ellátó szervezet átalakítására, s így rendelkezik az építésfelügyeleti hatóság feladatairól.


2010-re új gáztározó

Az Országgyűlés 190 igen, 2 nem, 146 tartózkodás mellett elfogadta a földgáz biztonsági készletezéséről szóló törvényjavaslatot. A törvény 2010-re írja elő a földgáz EU-s irányelvnek megfelelő biztonsági készletezését, új földgáztároló létesítését, az addig terjedő időszakra pedig átmeneti rendelkezéseket tartalmaz. A készletezés célja a piaci viszonyok között legvédtelenebb lakossági és kommunális fogyasztók ellátásának biztosítása behozatali nehézségek esetén.

Nem függeszették fel a fideszesek mentelmi jogát

Az Országgyűlés nem függesztette fel három fideszes képviselő – Dobó László, Rogán Antal, Wintermantel Zsolt – mentelmi jogát. A Ház a Pesti Központi Kerületi Bíróság megkeresésére döntött erről. A mentelmi bizottság nevében Tatai Tóth András (MSZP) emlékeztetett arra: a három ellenzéki képviselő a Malév privatizáció kapcsán tett kijelentései miatt fordultak bírósághoz rágalmazás gyanújával az érintettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik