Belföld

Sztrájkoltak a XVI. kerületi képviselők

Egyórás figyelmeztető sztrájkot tartottak az ellenzéki képviselők a XVI. kerületben, mert álláspontjuk szerint az önkormányzat vezetése a demokráciát sértő döntéseket hozott.

A szocialista kerületi vezetés jogszabályellenesen visszatartott egy, a jegyzői munka hatékonyságának vizsgálatára tett fideszes képviselő előterjesztést – közölte a helyi Fidesz-frakció kedden az MTI-nek küldött közleményében. A közleményt jegyző Kovács Péter szerint úgy tűnik, a kéz kezet mos elve érvényesül a kerületben – írta.

Utalt a vitára, ami azt követően robbant ki, hogy a kerületi jegyző januárban módosította a választási körzethatárokat. Akkor a Fidesz, az SZDSZ, az MDF, a Munkáspárt, a MIÉP, a Jobbik, valamint a Függetlenek XVI. kerületi Egylete tiltakozását fejezte ki a változtatás miatt, ami állításuk szerint egybeesik az MSZP érdekeivel, de figyelmen kívül hagyja a kerület történelmi, földrajzi és településszerkezeti sajátosságait.

Molnár Gyula, a helyi MSZP elnöke akkor azt közölte: a választókerületi elosztás “a választók számának nagyfokú aránytalanságai miatt nem felelt meg a törvénynek”. Kovács Péter az MTI-nek telefonon azt mondta: a Fővárosi Választási Irodához fordultak jogorvoslatért, de az elutasította fellebbezésüket, mivel megítélésük szerint a módosítás utáni választókerületek arányosak.

A kerületi választási iroda vezetője (aki egyben a jegyző) pedig azt közölte: választási eljárási törvényben foglaltaknak megfelelően járt el, és ezzel évtizedes mulasztást pótolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik