Belföld

Roma összefogást sürget Kolompár

A két nagy pártból kiábrándult cigányok szavazataira épít az MCF Roma Összefogás Párt, élén Kolompár Orbánnal. Ha mindegyikben nem is, az egyéni körzetek többségében elindulnak a roma párt jelöltjei – írja a Népszabadság.

A cigány szerveződések közül a Kolompár Orbán vezette MCF Roma Összefogás Párt indul a legnagyobb eséllyel az áprilisi parlamenti választásokon. Az MCF, azaz a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma tavaly év végén döntötte el, hogy felmondja a 2002-ben kötött megállapodást a Magyar Szocialista Párttal, és vállalja az önálló megmérettetést. Kolompár Orbán – aki az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is egy személyben – rendületlenül bízik abban, hogy pártja biztosan átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

Politikai csoda kell

Ez lenne a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legnagyobb politikai szenzációja. A csodához – mint azt a párt neve is hirdeti – roma összefogásra lenne szükség. A cigányság azonban igen messze van még ettől.

Farkas Flórián és a Lungo Drom kitart a Fidesz mellett, ha valakinek nem tetszik – gondolják –, kereshet magának más szervezetet. Ahogyan ifjabb Bogdán János, a Lungo Drom egyik alelnöke is tette: előbb saját pártot alapított, majd csatlakozott a Kolompár-féle összefogáshoz. És bejelentette, hogy kilép a Lungo Dromból.

Az MSZP-hez húzó szabolcsi cigányok például nagy hirtelen Roma Összefogás a Baloldalért néven gründoltak szervezetet, talán abban reménykedve, hogy a kevésbé tájékozottak összetévesztik őket az MCF Roma Összefogás Párttal.

Pártkezdeményezések

A parlamentbe igyekvő többi pártnak is megvan a cigány holdudvara, míg más roma formációkat önálló indulóként vett nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság. Ilyen a Poroszlón bejegyzett Magyarországi Romák Demokratikus Pártja, vagy az érdi székhelyű Liberális Roma Unió Párt. Ifjabb Bogdán János becslése szerint legalább nyolc-tíz cigány pártkezdeményezés látott neki a napokban az ajánlószelvények gyűjtésének.

Igazi nagyágyúk aligha szerepelnek a roma összefogás színeiben: erre utal, hogy az egyik húzónévként idősebb Gáspár Győző vállalkozót, az énekes-showman Győzike apját emlegetik. Állítólag ő Nógrád megyében pillanatok alatt simán összegyűjtötte a kellő számú ajánlószelvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik