Belföld

Hiller: mégis betörtek az MSZP értékei közé

Hiller István szerint mégiscsak betörtek az MSZP szerverébe, ugyanis a párt sohasem hozta nyilvánosságra a kulcsot. A betörők közel 3000 dokumentumot vittek el.

A lebuktató IP-cím

IP-cím tartozhat internet-szolgáltatóhoz és jelölhet végfelhasználót egyszerre – mutatott rá Martos Balázs, az Internet-szolgáltatók Tanácsának elnökségi tagja. A kérdés azt követően vált érdekessé, hogy az Index hírportál szerint a Fidesz által megnevezett IP-cím nem az MSZP-hez, hanem egy netszolgáltatóhoz tartozik. Martos Balázs elmondta, az internet világában IP (Internet protocol) címek alapján azonosíthatók a világhálóra csatlakozó számítógépek. Martos Balázs szerint a vitatott IP-cím tartozhat egy szolgáltatóhoz és egy végfelhasználóhoz egy időben. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy egy számítógéphez több felhasználó tartozhat.

Az MSZP értékei, az MSZP választási anyagai közé betörtek – mondta Hiller István, az MSZP elnöke keddi sajtótájékoztatón. Hozzátette: a párt sohasem hozta nyilvánosságra a kulcsot, “ezen a kapun betörtek, ezt a magyar nyelv úgy hívja, betörés”.

A politikus ismét elmondta, hogy a behatolás 2006. február 3-án tizennégy óra ötvenöt perckor kezdődött, a betörők tizenegy órán át keresgéltek, összepakoltak, azután elvittek értékeket. Hangsúlyozta: a “betörők” 2912 dokumentumot vittek el “választási kampány idején, egy, a választásokon induló párt választási dokumentumai közül”.


Hiller István hétfő kora délután jelentette be, hogy február 3-án a Fidesz server.fidesz.hu azonosítójú számítógépes szerveréről valószínűleg behatoltak az MSZP választási anyagaiba, és vittek el onnan terveket, egyéni képviselő-jelölti kreatív anyagok különböző változatait.


A Relatív Kft. szervere pontosan rögzítette és naplózta a külső behatolást. Ebből kiderül, hogy a behatolás a 212.108.197.155 ip-számú szerverről történt, ami a server.fidesz.hu – mondta a pártelnök hozzátéve, hogy az MSZP még tavaly nyáron kötött szerződést az említett céggel a párt választási anyagainak előkészítésére.


Az adatvédelmi biztos az MTI érdeklődésére a személyes adatokkal való visszaélést egyértelmű jogsértésnek nevezte, melynek büntetőjogi következményei is lehetnek. A rendőrség a Relatív Kft feljelentése nyomán megindította a nyomozást az ügyben.


Révész Máriusz hétfő esti közleményében adta hírül, hogy az adatlopás nem egyirányú, szerinte az MSZP is rendszeresen él ezzel az eszközzel. A Fidesz elismerte, hogy kampányadatokat töltött le az MSZP-től, ugyanakkor jelezte, hogy a szocialisták is rendszeres látogatói az ő szerverüknek.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik