Belföld

Fidesz: aláírásgyűjtés a 14. havi nyugdíjért

Közös aláírásgyűjtési akciót indít a Fidesz és a KDNP a 14. havi nyugdíj bevezetéséért – jelentette be Áder János a két párt keddi sajtótájékoztatóján.

A Fidesz frakcióvezetője a 14. havi nyugdíj bevezetése érdekében a parlament utolsó munkanapján tett lépésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: azt gondoltuk, tudunk elegendő érvet mondani Gyurcsány Ferencnek és a szocialistáknak, hogy az utolsó napon az Országgyűlés tárgyalja meg ezt a javaslatot. Nem ez történt. Mind a házbizottságban, mind a plenáris ülésen elutasították a Fidesz javaslatát.

Áder János szerint Gyurcsány Ferenc úgy döntött hétfőn, hogy nem illeti meg a nyugdíjasokat az átlagosan 64 ezer forintos juttatás. Hozzátette: javaslatuk és a kormány nyugdíjkorrekciós programja „nem zárja ki egymást”, mind a kettőt egyidejűleg érdemes támogatni. „Gyurcsány Ferenc cserben hagyott több mint hárommillió idős embert” – mondta.

A politikus beszámolt arról, hogy a megoldásban a KDNP elnöke, Semjén Zsolt volt a segítségére, aki azt javasolta, kérdezzék meg az embereket. Ezért kezdeményezi a két párt az aláírásgyűjtési akciót.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke közölte: a várhatóan sok százezer aláírás olyan társadalmi nyomást jelent majd a következő kormány számára, ami garancia lesz a 14. havi nyugdíj bevezetésére. Hozzátette: a nyugdíjasoknak „lehetőséget szeretnénk adni arra, hogy kinyilvánítsák az akaratukat, hogy támogatják és igénylik a 14. havi nyugdíjat”.

Áder János kérdésre válaszolva közölte: a választópolgárokkal való találkozás minden lehetőségét felhasználják az aláírásgyűjtésre. Ezek között említette a Fidesz lakossági fórumait. Az akció legkésőbb a jövő hét elején elindul, és akár április elejéig eltarthat – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik