Belföld

Elkészült a szegénység elleni Ferge-program

A otthonok fokozott védelme, emberibb körülmények, az étkezés, a korai fejlesztés, a foglalkoztatás, a kiemelt anyagi és szociális támogatás szerepel többek közt abban a programban, amelyet Ferge Zsuzsa szociológus készített a kormány számára a szegénység visszaszorítására – írja a Népszabadság.

A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Program most nyilvánosságra került tervének „sürgős” határidővel a fenti feladatai mellett óvodák létesítése és az óvodás korhatár csökkentése, a családtámogatások kötelező kiigazítása, a gyermekes álláskeresők kiemelt támogatása is megjelenik a kormányprogramban.

A program vezetésével megbízott szakember, Ferge Zsuzsa a Népszabadságnak elmondta, hogy fontosnak tartja, hogy az állam felelősségét végre ne csak életveszély esetén mondják ki, hanem a gyermekek számára minden körülmények között biztosítsák a lakáshoz való jogot.

A program kiemelt része az olcsóbb, elérhetőbb oktatás, az étkezési támogatás, illetve a csecsemőkorban elkezdett fejlesztés is. Ott, ahol legalább negyven alsó tagozatos gyermek él, helyben kell megoldani az oktatást, elsősorban a pedagógusok ösztönzésével, a kisebb településeken pedig iskolabuszokkal és közlekedési támogatással kell könnyebben elérhetővé tenni az oktatási intézményeket. A program bővíti az ingyenes étkezést, azt fokozatosan minden óvodás és bölcsődés számára ingyenessé teszi, a gyermekjóléti szolgálatokat pedig mobil szolgáltatásokkal teszi jobban elérhetővé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik