Belföld

Áder szerint a szerverügy “vihar egy kanál vízben”

Áder János szerint a Hiller István által tegnap bejelentett „szerverügy" és az ezzel kapcsolatos rendőrségi nyomozás csak MSZP-s kampányfogás.

Keddi sajtótájékoztatóján a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: „Az egész vihar egy kanál vízben. (…) Azt gondolom, Hiller István megköszönhetné, hogy csináltunk neki egy kis ingyenreklámot”.

Áder János kijelentette, olyan „súlyos hadititokhoz” sikerült például hozzáférni, hogy miként néz ki Hiller István a különböző reklámanyagokon. „Nem álproblémákkal kellene foglalkozni” – hangsúlyozta a nagyobbik ellenzéki párt frakcióvezetője, aki szerint „semmiféle jogi probléma nincsen”, mert „nyilvánosan hozzáférhető, elérhető információkról van szó”.

A rendőrség nyomoz

A rendőrség által bűncselekmény alapos gyanújával indított nyomozásról Áder János azt mondta: „Úgy látszik, kampány van, s az MSZP, a kormány minden kampányeszközt bevet. Úgy tűnik, hogy gazdagodnak a kampányeszköztárak”.

Hiller István, az MSZP elnöke hétfőn szóvá tette, hogy a rendelkezésükre álló adatok szerint február 3-án a Fidesz server.fidesz.hu azonosítójú számítógépes szerveréről behatoltak az MSZP választási anyagaiba, és elvittek onnan terveket, egyéni képviselőjelölti kreatív anyagok különböző változatait. Mint elmondta, a Relatív Kft. reklámügynökség számítógépes szervere pontosan rögzítette és naplózta a külső behatolást. Ebből kiderül, hogy a behatolás a 212.108.197.155 IP-számú szerverről történt, ami a server.fidesz.hu. Hozzátette, hogy az MSZP még tavaly nyáron kötött szerződést az említett céggel a párt választási anyagainak előkészítésére.

Révész visszatámad, Hiller és az MSZP-s szervergazda tagad

Révész Máriusz Fidesz-szóvivő hétfőn a bejelentésre úgy reagált: az „elmúlt hónapokban számos alkalommal” és hétfőn is előfordult, hogy „az MSZP számítógépeiről (például az IP 217.150.130.1 azonosítójú számítógépről) kampányanyagokat töltöttek le a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség szerveréről.”
A Fidesz kampányfőnöke szerint az MSZP-nek a szerverüggyel az a célja, hogy a rendőrség segítségével ellehetetlenítse a Fidesz kampányát.

Rogán Antal keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy az MSZP elnöke olyasmivel vádolja a Fideszt, amit a nagyobbik kormánypárt az utóbbi másfél hónapban rendszeresen elkövetett a Fidesz ellen. Mint mondta, nem tartja helyesnek, amit a Fidesz munkatársai tettek, bár véleménye szerint csak olyasmit csináltak, ami az internet világában rendszeresen előfordul, mindennapos dolog, és nem követettek el olyan vétséget, amivel bárkinek ártottak volna.

Az MSZP szerint ők nem loptak adatokat a Fidesztől

Révész Máriusz közleményére reagálva tegnap este a Klubrádióban Hiller István határozottan állította, hogy a szocialisták nem töltöttek le adatokat a Fidesz szerveréről.


Az MSZP által is használt internetszolgáltató vállalkozás, a Citynet Communication Kft. ügyvezetője szerint cége nem „tört fel” és ezután sem fog „feltörni” publikus és privát internetes oldalakat. Szakos Szabolcs, a cég ügyvezető igazgatója az MTI megkeresésére kedden kiadott közleményben leszögezi: a médiában nyilvánosságra került routefinder.citynet.hu (IP217.150.130.1) cím mögött a Citynet Communication Kft. eszköze található, amelyet az MSZP több mint két éve bérel, ugyanakkor az eszközön folyó internet- és adatforgalomhoz a kft.-nek „semmi köze nincs”.

Az ügyvezető igazgató közölte azt is: a cég 1997 óta működő, pártoktól független internetszolgáltató vállalkozás, ezért mélységesen megdöbbentek, amikor kapcsolatba hozták őket a két párt kampányvitájával. Szakos Szabolcs közleménye szerint ezzel a maguk részéről lezártnak tekintik az ügyet, és a továbbiakban nem kívánnak nyilatkozni.

Az MSZP az OVB-hez fordult

A Magyar Szocialista Párt a számítógépen tárolt választási anyagai közé történt betörés miatt az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) fordult, és várja az ügyben a testület állásfoglalását – közölte Hiller István kedden Szolnokon, a párt Jász-Nagykun-Szolnok megyei országgyűlési képviselőjelöltjeit bemutató sajtótájékoztatón.

Az MSZP elnöke, miután ismertette az ügy lényegét, megjegyezte: a betörés során nemcsak a párt közismert politikusainak, hanem több megyei országgyűlési képviselőjének a választási anyagát is letöltötték.

SZDSZ szerint durvul a kampány

Az SZDSZ azt javasolja, a pártok azonnal állapodjanak meg, hogy semmilyen módon nem próbálják egymás informatikai rendszereit feltörni, és egymás kampányanyagait megszerezni – közölte Horn Gábor, a liberális párt kampányfőnöke az MTI-vel kedden.

A szabad demokraták szerint elfogadhatatlan, hogy a kampány fő témája Magyarország jövője helyett egy pártszerver feltörése legyen – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A politikus úgy fogalmazott: a választási kampány elérte mélypontját; a konzervatívok álcivil vizslák, álmunkanélküli kampányarcok után illegálisan felhasznált jelszóval feltörték politikai ellenfelük adatait, a szocialisták pedig ebből az esetből akarnak politikai tőkét kovácsolni.

Közleményében rámutatott, hogy sem a mások adatainak illegális megszerzése, sem a hozzájuk történt betöréssel való kampányolás nem szolgálja az emberek érdekeit, egyik sem arról szól: mit tennének a választások után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik