Belföld

Szerver-gate: a pártok egymás adataiban turkálnak

A Fidesz elismerte, hogy kampányadatokat töltött le az MSZP-től, ugyanakkor jelezte, hogy a szocialisták is rendszeres látogatói az ő szerverüknek.

A fideszfrakcio.hu szerkesztősége hétfő délutáni közleménye szerint nyilvános internetes fórumokon napokon keresztül szerepelt az az információ, hogy a brain.relativ.hu honlapon megtalálhatók az MSZP nyilvánosságnak Szerver-gate: a pártok egymás adataiban turkálnak 1szánt kampányanyagai. A fórumokon az
Szerver-gate: a pártok egymás adataiban turkálnak 2

Hiller István magyarázza a történteket (fotó: MTI)

is megjelent, hogy a honlapra való belépéshez szükséges, „roppant titkos” név az „mszp”, a „roppant titkos” jelszó pedig a „pirosvirag”.

„Az interneten mindenki által elérhető névvel és jelszóval – miként ki tudja még hányan – mi is megnéztük, mi található az egyébként is bárki által látogatható honlapon.”

A Fidesz szerint nem olyan súlyos az ügy

A Fidesz honlapjának szerkesztői szerint túlzás Hiller István állítása, miszerint mindennek beláthatatlanok a következményei.”A honlapon ugyanis – miként a többi érdeklődő – mi is hilleres öngyújtók, hilleres autóillatosítók, Hiller haveres autómatricák, valamint magának Hiller Istvánnak a fényképeit találtuk. Véleményünk szerint, habár vitatható színvonalúak a tervezett hilleres kampány-csecsebecsék, a „beláthatatlanok a következményei” értékelés túlzó, indokolatlan.” – zárul a fideszfrakcio.hu internetes szerkesztőség közleménye.

A szerver-gate kipattanása

Hiller István hétfő kora délután jelentette be, hogy február 3-án a Fidesz server.fidesz.hu azonosítójú számítógépes szerveréről valószínűleg behatoltak az MSZP választási anyagaiba, és vittek el onnan terveket, egyéni képviselő-jelölti kreatív anyagok különböző változatait – mondta Hiller István, az MSZP elnöke.

A Relatív Kft. szervere pontosan rögzítette és naplózta a külső behatolást. Ebből kiderül, hogy a behatolás a 212.108.197.155 ip-számú szerverről történt, ami a server.fidesz.hu – mondta a pártelnök hozzátéve, hogy az MSZP még tavaly nyáron kötött szerződést az említett céggel a párt választási anyagainak előkészítésére.

Hiller István szerint ez az ügy rendkívül súlyos, a következmények beláthatatlanok, a választási kampány egészét befolyásolhatják. A szocialista választási anyagok különböző változatai a Magyar Nemzet című napilapban jelentek meg az elmúlt héten.

Az adatvédelmi biztos az MTI érdeklődésére a személyes adatokkal való visszaélést egyértelmű jogsértésnek nevezte, melynek büntetőjogi következményei is lehetnek. A rendőrség a Relatív Kft feljelentése nyomán megindította a nyomozást az ügyben.

Révész szerint az MSZP is tölt le adatokat a Fidesztől

Révész Máriusz hétfő esti közleményében adta hírül, hogy az adatlopás nem egyirányú, szerinte az MSZP is rendszeresen él ezzel az eszközzel. 

„Ahogy elmúlt hónapokban számos alkalommal, a mai napon is előfordult, hogy az MSZP számítógépeiről (például az IP 217.150.130.1 azonosítójú számítógépről) kampányanyagokat töltöttek le a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség szerveréről. A megszerzett anyagokkal a szocialisták rendszeresen visszaélnek, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség lejáratására használják fel őket. Hiller István mai alaptalan vádaskodásának egyetlen célja volt, elterelni a figyelmet arról, hogy az MSZP kampányközpontjának munkatársai számtalan alkalommal kíséreltek meg támadásokat a www.fidesz.hu weboldal ellen.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik