Belföld

Már útra keltek a kopogtatók

A héten az Országos Választási Iroda kiküldte a szavazópolgároknak a választási értesítőt és az ajánlószelvényeket. Előbbi a szavazás pontos helyéről és idejéről ad tájékoztatást, utóbbiért pedig a pártok aktivistái fognak becsöngetni hozzánk az elkövetkező hetekben.

A mintegy 8,1 millió választópolgár már megkapta a választási értesítőt (más néven kopogtatócédulát) és az ajánlószelvényt. Ez utóbbi azért különösen fontos a pártok – és természetesen a független aspiránsok – számára, mert ahhoz, hogy valaki felkerüljön a szavazólapra április kilencedikén, körzetében legalább 750 aláírt papírt kell bemutatnia, március 17-ig.

Nem gyűjthető ajánlószelvény egészségügyi, közigazgatási vagy önkormányzati intézményben, továbbá tömegközlekedési eszközön. A választási jogszabályok értelmében munkahelyen is tiltott a szelvények gyűjtése, továbbá nem zavarhatja az állampolgárokat életvitelükben sem. Ha ilyen eset a választási szervek tudomására jut, akkor az így szerzett ajánlásokat a választási bizottság érvényteleníti.

Az ajánlás csak akkor érvényes, ha azon szerepel a jelölt és a jelölő szervezet neve (közös jelölésnél mindegyik szervezet neve), az ajánlást tevő választópolgár neve, címe, személyi azonosító száma, valamint saját kezű aláírása.

Jelöltet állítani csak az ajánlószelvény kitöltésével és átadásával lehet, ez az ajánlás vissza nem vonható. Az ajánlás nem kötelező. A választási jogszabályok szerint ugyan a szelvényt gyűjtőknek nem kell írásos meghatalmazással rendelkezniük, de a választópolgárok bizalmát erősíti, ha az őt felkereső személyek a párt meghatalmazásával rendelkeznek.

Aki február 10-éig, péntekig nem kapta meg ajánlószelvényét vagy kopogtatócéduláját, annak ezt a helyi jegyzőnél kell jeleznie, illetve újat kérnie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik