Belföld

Kézbesítették a kopogtatócédulákat

Az ország valamennyi településén péntekig kézbesíteni kellett a kopogtatócédulákat; a választáson induló szervezetek megbízottjai már elindultak, hogy a mintegy 8,1 millió ajánlószelvény közül a jelöltállításhoz szükséges legalább 750-et összegyűjtsék.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője közölte: péntek délig nem érkezett az Országos Választási Bizottsághoz törvénysértésre utaló beadvány. Hozzátette: aki a héten nem kapta meg ajánlószelvényét, annak ezt a helyi jegyzőnél kell jeleznie, illetve újat kérnie.

Jelöltet állítani csak az ajánlószelvény kitöltésével és átadásával lehet, ez az ajánlás vissza nem vonható. Az ajánlás csak akkor érvényes, ha azon szerepel a jelölt és a jelölő szervezet neve, közös jelölésnél mindegyik szervezet neve, az ajánlást tevő választópolgár neve, címe, személyi azonosító száma, valamint saját kezű aláírása.

A választási eljárási törvény kifejezetten tiltja, hogy bárki az ajánlásért cserébe bármilyen előnyt – például pénzt, vagy ajándékot – ígérjen, vagy adjon; ez egyébként bűncselekménynek is minősül. A képviselőjelöltségért induló személyeknek, vagy megbízottaiknak legkésőbb március 17-éig kell legalább 750 érvényes ajánlószelvényt összegyűjteniük és leadniuk a választókerületi bizottságokhoz, hogy hivatalos jelöltté váljanak.

A választási jogszabályok értelmében munkahelyen tiltott a szelvények gyűjtése, továbbá nem zavarhatják az állampolgárokat életvitelükben sem. Nem gyűjthető ajánlószelvény egészségügyi, közigazgatási vagy önkormányzati intézményben továbbá tömegközlekedési eszközön sem. Ha ilyen eset a választási szervek tudomására jut, akkor az így szerzett ajánlásokat a választási bizottság érvényteleníti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik