Belföld

SZDSZ: az egészségügyi 21 lépés nem reform

A kormány egészségügyben tervezett 21 lépése tisztességes, de nehezen nevezhető reformnak – mondta Molnár Lajos, a Szabad Demokraták Szövetségének szakpolitikusa.

A 21 lépés mindegyike egy tisztességes, becsületes, és nem oldalra menő lépés, csak nehezen nevezhető reformnak – mondta előadásában a Szent István Kórház volt főigazgatója a Versengő pártok – Egészségügyi programok című konferencián. Példaként a közgyógyellátást említette, amelynek átalakításában megszabták a közgyógyellátottak éves gyógyszerkeretét, ami Molnár Lajos szerint nem nevezhető áttörésnek.


Véleménye szerint az egészségügyi rendszer átalakításánál nem lépéseket kell tenni, hanem egyszerre kell a reformokat végrehajtani. A politikus előadásában kitért – az SZDSZ által korábban is hangoztatott – több biztosítós modell szükségességére, amely már 1994-ben megjelent a liberális párt választási programjában.

Molnár Lajos hangsúlyozta: a jelenlegi egybiztosítós rendszer nem képes működtetni az egészségügyet, és a reform abban áll, hogy a biztosítók közötti versenyt kell megteremteni, ahol az a pénzügyi érdeke a biztosítónak, hogy a beteg meggyógyuljon.


Az orvoselvándorlással és a hazai orvosbérekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy ez nem egyedüli magyar probléma. Példaként elmondta, hogy mintegy négyezer német orvos ment ki Nagy-Britanniába dolgozni, és a mai napig is hétvégenként megközelítőleg háromezer ingázik a két ország között. „Mindenki ugyanazokkal a problémákkal küszködik” – tette hozzá, de ez a rendszer sokkal kevésbé tud választ adni a megoldásokra a problémamegoldók és a rossz rendszer tehetetlensége miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik