Belföld

Az MDF eltörölné a haláladót

Nyílt levelet intéz a haláladó eltörlésével kapcsolatban a parlamenti pártok frakcióvezetőihez Herényi Károly. Az MDF képviselőcsoportjának vezetője a Népszabadságnak elmondta, hogy Dávid Ibolya egyelőre nem hiányzik.

Herényi Károly szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a levélben a képviselőcsoportok vezetőinek véleményét kéri a haláladó, azaz az örökösödési illeték eltörléséről, és választ vár arra, hogy pártjuk kormányzati pozícióban támogatná-e az illeték megszüntetését. A frakcióvezető kijelentette: a haláladó eltörlését évek óta nem lehet megoldani, aminek oka az őszinte politikai szándék hiánya.

A javaslat szerint a kormány egy lényegesen komplikáltabb, három kulcsból álló illetékrendszert vezetne be, amely ugyan valamelyest csökkentené az illeték mértékét, de komplikáltabbá tenné a kiszámítását és az adminisztrációt – fűzte hozzá.

Herényi Károly elmondta: az illetékből a költségvetési bevétel évi 6,5 milliárd forint, amelyből 3 milliárd forintot az egyenes ági öröklés utáni befizetés tesz ki. Az MDF javaslata szerint első lépésben 30 millió forint értékhatárig kellene az egyenes ági örökösödési illetéket eltörölni – közölte az MDF frakcióvezetője.

Hova tűnt Dávid Ibolya?

Sok a találgatás arról: miért és hová utazott el Dávid Ibolya, s mikor tér vissza. Az MDF elnöke a választási kampány hivatalos megkezdődése után váratlanul utazott el. Herényi Károly frakcióvezető a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: a kampánynak ebben a szakaszában nem hiányzik a fórum elnöke.

Herényi elmondása szerint a pártelnök Ausztráliában van, és a fiának segít a beilleszkedésben. Várhatóan hétfőn fog hazatérni – tette hozzá a frakcióvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik