Belföld

Szaúd-Arábia fogadja Szilit

Miután tavaly a miniszterelnök kijelentése miatt Szaúd-Arábia nem volt hajlandó fogadni, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke delegáció élén kedden a közel-keleti államba utazik.

A Jordániát is felkereső delegáció tagjai: Molnár Albert (MSZP) és Braun Márton (Fidesz).

A házelnök a tervezett program szerint szerdán Rijádban találkozik a szaúdi parlament (Súra Tanács) elnökével és a külügyminiszterrel, fogadja őt Szultán herceg, trónörökös, miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter. A tervek szerint Abdullah király is fogadja a delegációt, de ennek időpontját csak a megérkezést követően közlik. A magyar parlamenti delegáció csütörtöktől szombatig tárgyal Jordániában. Az Országgyűlés elnöke szombaton találkozik a szenátus elnökével, a jordán miniszterelnökkel, a külügyminiszterrel, valamint a tervezési és nemzetközi együttműködési miniszterrel. A jordán uralkodónál történő látogatás időpontját még egyeztetik – olvasható a közleményben.

Szili tavaly februárban Szíria mellett Szaúd-Arábiát is felkereste volna, ám az utóbbi utazás akkor elmaradt. A szaúd-arábiai kormány február 22-én bejelentette, hogy elhalasztják Szili Katalin tervezett látogatását. Diplomáciai körök akkor jelezték, csak azt követően kívánják fogadni a magyar parlament elnökét, ha a budapesti kormány bocsánatot kér Gyurcsány Ferenc vitát kavaró kijelentéséért, amelyet a miniszterelnök a február másodikai Magyarország–Szaúd-Arábia mérkőzéssel kapcsolatban a szaúdi labdarúgó-válogatott játékosairól tett. A kormányfő megkövette a szaúdi kormányt és népet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik