Belföld

A pápa fogadta Szili Katalint

Magánkihallgatáson fogadta XVI. Benedek pápa Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét és három másik közép-európai ország házelnökét hétfőn délelőtt a vatikáni apostoli palotában.

A pápai audiencián Andreas Khol, az Osztrák Nemzeti Tanács elnökének köszöntője után – a csoportos magánkihallgatás bécsi kezdeményezésre jött létre, a régió parlamentjeinek többéves együttműködése jegyében – a magyar, a szlovák és a szlovén házelnök is külön üdvözli a katolikus egyházfőt. Szili és Khol mellett Pavol Hrusovszky, a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke és France Cukjati, a szlovén nemzetgyűlés elnöke jelent meg az audiencián.

Marek Jurek, a szejm elnöke a lengyelországi súlyos szerencsétlenség, a számos halálos áldozatot követelő hét végi csarnokomlás miatt az utolsó pillanatban lemondta részvételét a házelnökök tervezett vatikáni és római programjain. Szili Katalin az apostoli palotában megtartott magánkihallgatás után a Szent Péter-székesegyház altemplomában felkeresi II. János Pál pápa sírját, és a házelnökök meglátogatják a bazilika magyar kápolnáját is.

A négy közép-európai házelnök hétfőn délután Rómában a Montecitorio-palotában Pier Ferdinando Casinivel, az olasz törvényhozás képviselőházának elnökével folytat tárgyalásokat. Hétfőn délelőtt a Vatikánban Giovanni Battista Ré bíborossal, a püspöki kongregáció vezetőjével tárgyalt az állami-egyházi kapcsolatokról Wéber Attila, a magyar házelnök kabinetfőnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik