Belföld

Gyurcsány karcsúbb kormányt tervez

Egy új törvénytervezet szerint a miniszterelnök szabná meg a minisztériumok kereteit és jelentősen korlátoznák a politikai államtitkárok, a tárca nélküli miniszterek, a kormánybiztosok és a politikai tanácsadók számát – értesült a Népszabadság.

Az igazságügyi és a belügyi tárca által készített törvénytervezet szerint a mostaninak csaknem a harmadára kellene csökkenteni a miniszterelnökségi politikai államtitkárok számát. A Miniszterelnöki Hivatalban jelenleg összesen tizenegy – közöttük két címzetes – politikai államtitkár tevékenykedik. A minisztériumoknál csak egy politikai államtitkár működhetne a jövő évtől. A kormányzati átalakítás elsősorban a MeH, a GKM és a szociális tárca szervezeti felépítésében jelentene karcsúsítást.

A kormánytagok létszámának legfeljebb az ötödét tehetik ki a tárca nélküli miniszterek. Ilyen pozícióba az egyik minisztérium feladatkörébe sem tartozó, vagy az összetett jellegű, több tárcát érintő különleges állami feladat elvégzésének irányítására, illetve országos hatáskörű szervek felügyeletének ellátására lehet valakit kinevezni.

A Napi Gazdaság szerint megszűnne a kormánymegbízotti pozíció (ez a közszolgálati reformért felelős Vadász János távozása után a MeH honlapja alapján Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízottat és Nemcsók Jánost, az Alföld felzárkóztatásáért felelős kormánymegbízottat érintené), és a kormánybiztosok száma sem haladhatná meg a hármat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik