Belföld

Gyurcsány: erős Magyarországot szeretnénk

Erős, magán segíteni tudó országról vizionált Gyurcsány Ferenc miniszterelnök évértékelő beszédében a Parlamentben. Kormánya sikerei mellett kudarcokról is beszélt, végül sportszerűséget ígért és kért az ellenzéktől.

„Mi, liberálisok és szocialisták büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt négy év célkitűzéseit alapvetően, fő irányokban és fő tartalmukban megvalósítottuk” – kezdte Magyarországért és a köztársaságért című beszédének érdemi részét a miniszterelnök. Hozzátette: mindeközben új feszültségek és új kihívások is keletkeztek, amelyekkel szembe kell nézni.

A miniszterelnök évértékelő beszédében a kormány sikerei közül kiemelte, hogy 2006 elején az átlagos jövedelmek egyharmaddal többet érnek, mint 2002-ben. Hangsúlyozta, hogy az oktatás területén dolgozók jövedelme mára már meghaladja a vállalatoknál dolgozók átlagos jövedelmét.

A jövedelemfelzárkóztatás mellett a Gyurcsány az elért eredmények között emlegette a 13. havi nyugdíj bevezetését, a családtámogatási rendszer átalakítását, és a babakötvény bevezetését is.

A kormányfő elmondta, hogy eljött a forintstabilitás ideje is, 26 százalékról 21 százalékra csökkentették az átlagkeresetek adóját, ennek ellenére az állam még mindig egy kicsivel jobban jár és kevesebb jut a dolgozók zsebébe. A Száz lépés programjával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az stabilitást és tervezhetőséget teremtett, amellyel elkezdődött az egészségügyi reform előkészítése is.

Feszültségek és befektetések a jövőbe

A kormány eredményei mellett beszélt azokról a területekről is, ahol az elmúlt években feszültségek keletkeztek. Ezek közül elsőként azt emelte ki, hogy a szociális kiigazítások és fejlesztések egy részét közösen felvett hitelekből finanszírozták. A következő kormány feladata közé tartozik szerinte továbbá, hogy új munkahelyeket teremtsen, és tovább küzdjön a szegénység ellen. A kormányfő szerint mindezek mellett még az állam működésének és szerkezetének átfogó reformjára is szükség van.

Nincs út vissza a szocializmusba, és nincs út előre a polgári szocializmus fából vaskarika rendszerébe sem – mondta Gyurcsány, és hozzátette: ők Magyarországon szociális piacgazdaságot szeretnének teremteni, a társadalmi szolidaritás és a gazdasági egyenlőtlenségek mérséklése érdekében.

A miniszterelnök szerint a kiadások súlya alatt már most is nyög a költségvetés, ezért nem lehet felelőtlen ígéretekkel tovább terhelni azt. „Pénzt ígérni könnyű, de nem mindig ez a legcélravezetőbb megoldás” – hangsúlyozta beszédében.

A hazai kis-és középvállalkozások segítése érdekében bejelentette, hogy létrehozzák a Magyar Vállalkozások Bankját, amely egyesíti az eddig szétszórt és gyakran összehangolatlan intézményeket.


Nem beszélt a szolidaritásról, hanem gyakorolta


A miniszterelnök beszédében olyan átlagpolgárokat is bemutatott, akik „nem azért járnak gyűlésekre, hogy elmondják miért nehéz”, hanem elmeséljék, hogyan vitték előre maguk és az ország ügyét.
A sikeres emberek közül kiemelte az Ormos Klinika igazgatóját, a hajléktalanokat befogadó falu polgármesterét, egy vállalkozót, aki  Zala megyében teremtett munkahelyeket vállalkozásával, valamint két iskolaigazgatót, akik minőségi oktatást teremtettek városukban a szerény anyagi körülmények ellenére is.


Sportszerűséget ajánlott


Gyurcsány évértékelő beszéde végén elmondta, hogy nem támogat olyan politikát, amely radikális járulékcsökkentéssel veszélyezteti a szociális biztonságot. „Sportszerűséget kérek, és sportszerűséget ajánlok” – utalt a kormányfő a közeledő választásokra. Hozzátette: az ország belefáradt a pártcsatározásokba, ezért a pártharcok helyett összefogásra van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik