Belföld

Polgármestert választottak Tésenfán

Időközi polgármester-választást tartanak a Baranya megyei Tésenfán. A voksolásra azért van szükség, mert a település eddigi első emberét letöltendő börtönbűntetésre ítélték.

A polgármesteri székért hét független jelölt, Bokor Géza, Csatai János, Ignáczné Harmath Hajnalka, Józsi László Tibor, Kőhegyi László József, Radics József és Szirényi Gábor verseng. Rájuk a 230 lelket számláló falu 179 választásra jogosult polgára reggel 6 és este 7 óra között adhatja le voksát. A választói részvételtől függetlenül az a jelölt győz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja, szavazatazonosság esetén a voksolást megismétlik.

A megyei közigazgatási hivatal korábbi tájékoztatása szerint az időközi választást azért tartják, mert a település első embere, ifj. Knapp Ferenc tisztsége megszűnt, miután a bíróság tavaly szeptemberben jogerősen letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta és eltiltotta a közügyektől. A bíróság a falu egykori polgármesterét erdők eladása során társtettesként, jelentős értékre elkövetett csalásban találta bűnösnek.

A törvény szerint egy polgármester tisztsége automatikusan megszűnik, ha hivatalával összefüggő bűncselekményt követ el, vagy, ha a bíróság más bűncselekmény miatt eltiltja a közügyek gyakorlásától, illetve letöltendő szabadságvesztésre ítéli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik