Belföld

Kuncze vállalja egy esetleges kudarc következményeit

Kuncze Gábor szerint az SZDSZ jól szerepel a választásokon, ha nem, ennek minden következményét vállalja.

A Szabad Demokraták Szövetségének elnöke erről a közszolgálati televízió Nap-kelte című műsorában beszélt vasárnap reggel. Most azt mondom, hogy meg fogjuk csinálni, és jól fog szerepelni a Szabad Demokraták Szövetsége a választásokon és egyébként a szereplés minden következményét vállalom – jelentette ki Kuncze Gábor arra kérdésre, reális-e, hogy az SZDSZ nyolc százalékot szerez az áprilisi országgyűlési választásokon, miközben a közvélemény-kutatások szerint a szavazatok 4,8-5,2 százalékát szerezheti meg.

A pártelnök emlékeztetett, hogy a 2004-es európai parlamenti választások előtt valóban bejelentette, lemond posztjáról, ha az SZDSZ nem a várakozásnak megfelelően szerepel. Ugyanezt tette az 1998-as országgyűlési választásokat követően, amikor a megítélése szerint és a várakozásokhoz képest is rosszul szerepelt az SZDSZ, “nem habozott ennek elvinni a felelősségét”. Akkor azt mondta, hogy pártelnök természetesen az első számú felelőse egy-egy választási eredménynek, ezt a felelősséget magára nézve vállalta, és ezért lemondott.

Kuncze Gábor hozzátette, amikor az idei választások előtt reálisan kitűzhető célként beszélt a nyolc százalékról, ezt azért tette, mert esélyesnek tartja a pártot erre. Ugyanakkor látja annak a veszélyét, hogy a mostani közvélemény-kutatási eredmények miatt sok választó leírja a pártot.

Ha az SZDSZ nem jut be a parlamentbe, “akkor itt váltás lesz” – mutatott rá, hangsúlyozva azonban, hogy véleménye szerint pártja bekerül, függetlenül a hónapról hónapra közzétett közvélemény-kutatási eredményektől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik