Belföld

Az SZDSZ szerint sikeres volt a kormányzati ciklus

Az SZDSZ parlamenti frakciója szerint sikeres volt a kormányzati ciklus és benne a szabaddemokraták működése - közölte a liberális párt elnöke a képviselőcsoport választások előtti utolsó, kétnapos ülését követő sajtótájékoztatón.

Kuncze Gábor a megvalósult célkitűzések közül kiemelte többek között az Országgyűlés hetenkénti ülésrendjének visszaállítását, a sorkötelezettség megszüntetését, az adócsökkentést, az autópályák építését és a távközlési piac liberalizálását. “Ezért is van az, hogy ezekre az eredményekre hivatkozva, bizakodással tekintünk a következő választás elé és (…) nem vonta kétségbe senki, hogy a kitűzött nyolc százalékos eredmény reálisan elérhető” – mondta a pártelnök.

Mint mondta, az SZDSZ képviselőtestülete szerint a kampánynak az érdemi kérdésekről és a különböző programok megvitatásáról kell szólnia. Ezért szerintük szerencsétlen és álságos, hogy rendre olyan ígéretek, javaslatok hangzanak el a nyilvánosság előtt, amelyekről biztosan tudható, hogy azokat nem fogják megvalósítani.

Példaként említette, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke országjáró körútján a különböző városok mellett “ígéretplázákat helyez el, bárki befáradhat és válogathat a polcokról kénye-kedve szerint”. Ugyanakkor szocialista oldalról is hangzanak el a piaci versenyt bíráló megjegyzések – tette hozzá.

Véleménye szerint a kampányban több párt megpróbál úgy csinálni, mintha “a mindenható jóságos állam” mindenkor képes lenne gondoskodni a polgáraikról, akiknek semmit sem kell csinálniuk, csak rájuk szavazni. Az SZDSZ szerint bárki bármit mond, a tisztességes piaci versenynek nincs alternatívája – szögezte le.

Kuncze Gábor kiemelte: a liberálisok nem szeretnék, ha a hátralévő időszakban az Országgyűlés “kampányparlamentté” alakulna, szerintük ez idő alatt még érdemi kérdésekkel kell foglalkozni. Példaként említette az önkormányzati képviselő-testületek létszámának csökkentésére vonatkozó szabaddemokrata indítványt, amelyet még ebben a ciklusban elfogadhat a parlament.

Kérdésre válaszolva elmondta: az SZDSZ országos Tanácsa március 4-én dönt a párt országos listájáról, az Ügyvivői Testület javaslata alapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik