Belföld

Kuncze: az SZDSZ bejut az Országgyűlésbe

"Az eredetileg kitűzött nyolc százalékos eredményt tartom, mondhatnám: nekem nyolc, ami a 2006-os választásokat illeti" - jelentette ki Kuncze Gábor pénteken Veszprémben, a párt parlamenti frakciójának ülését követő sajtótájékoztatón.

Harminc különböző nagyságú városban és körzetében végeztek közvélemény-kutatást a közelmúltban a szabad demokraták támogatottságáról, s ez alapján mondható: az SZDSZ tagja lesz a következő Országgyűlésnek – mondta Kuncze.

Közlése szerint a közvélemény-kutatási eredmény alapján a párt támogatottsága átlagosan hat százalék fölötti, a jelöltjeiké viszont a 9-10 százalékot is elérte.

Kuncze Gábor tájékoztatása szerint a frakció kétnapos – péntek-szombati – veszprémi ülésén, amelyen részt vesznek a szabad demokrata miniszterek és Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere is, értékelik a parlament elmúlt négyéves ciklusát és a frakciótagok munkáját, illetve felkészülnek az Országgyűlés jövő heti ülésére.

A SZDSZ elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: pártja választási programjának középpontjában a gazdaság versenyképességének növelése és az adók csökkentése áll. Mint mondta, “azt javasoljuk, hogy Magyarország térjen át az egységes, egykulcsos adórendszerre”, miképpen azt megtette már Szlovákia, Románia, Szlovénia, Horvátország, és még korábban “meglépték” ezt a balti államok is.

Kuncze Gábor kitért arra is, hogy a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik politikai adóssága az egészségügy helyzetének rendezése. Az SZDSZ programjának lényege – mondta – a több biztosítós modell bevezetése, s ily módon tőke bevonása az egészségügy működtetésébe.

“Ezt a többiek nagyon támadják, mondhatni öt százalék áll szemben kilencvenöttel, viszont ezzel szemben semmilyen versenyképes javaslatot letenni nem tudnak” – jegyezte meg Kuncze Gábor. Hozzátette: “azzal mindenki egyetért, hogy legyen több pénz az egészségügyben, s azzal is egyetért mindenki, hogy fizessünk kevesebb egészségügyi járulékot”. Megjegyezte: “kevesebb járulékból azonban több pénz biztosan nem lesz, s ezt az ellentmondást csak úgy lehet feloldani, ha kívülről vonunk be tőkét”.

Kuncze Gábor szerint az SZDSZ erőteljesen csökkentené az állami apparátust, a központi igazgatás intézményeit, de “igaz ez a parlamentre és az önkormányzati rendszerre is”.

“A politikának jeleznie kell, hogy komolyan gondolja a csökkentést, ezért például a következő kormány álljon 10-12 minisztériumból, ennél több ne legyen, és a ciklus során következetesen hajtsa végre a szigorú leépítés politikáját” – hangsúlyozta Kuncze Gábor az SZDSZ álláspontját.

A pártelnök-frakcióvezető kérdésre válaszolva kijelentette: ha valaki abszolút többséget ér el, az “azért ne keressen magának koalíciós partnert, mert úgysem fog találni”. Hozzátette: “egyébként meg maradhatunk a realitások talaján, s szerintem nem lesz abszolút többsége az MSZP-nek, de azt mi elfogadjuk, hogy célként egy ilyent kitűzött”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik