Belföld

Orbán visszaállítaná a régi lakástámogatást

A Fidesz elnöke szerint az első évben el kell kezdeni a lakástámogatási rendszer korrekcióját. Emellett síkra szállt a gyermekek utáni adókedvezmény és a kistelepülések infrastruktúrájának fejlesztése mellett is.

Ma rosszabb a helyzet az otthonhoz jutásnál, mint korábban volt – mondta Orbán Viktor Békéscsabán. A Fidesz elnöke évértékelő fórumsorozatának utolsó állomásán mintegy két és fél-háromezer ember előtt azt mondta: van olyan család, amely évi százezrekben méri a 2002-es kormányváltás után életbe lépett új lakástámogatási rendszerben őt ért veszteséget.

Orbán Viktor szerint a régi lakástámogatási rendszerre való visszatérés nem ront a költségvetés helyzetén. “A korábbi, 1998 és 2002 közötti otthonteremtési támogatási rendszernek az volt az érdekessége, hogy az több pénzt hozott a költségvetésnek, mint amennyi támogatást onnan kifizettünk” – hangsúlyozta. Szerinte ugyanis “nemcsak az a kérdés, hogy hány lakás épül és mennyiért, hanem hogy hány embernek adunk ezzel munkát”.

Nyulak és gyerekek

A pártelnök úgy véli, hogy a mai adórendszer családellenes. “Ha adót fizetünk, akkor egyetlen szempontot vesznek figyelembe, azt, hogy hány forintot keresünk, de hogy hány ember él meg abból a keresetből, azt egyáltalán nem” – mondta.

Szerinte abszurd, képtelen helyzet állt elő Magyarországon: ha “valaki nyulakat tart, az annak tartási költségét leírhatja az adóalapjából, ha viszont úgy dönt, hogy gyermeket nevel, annak a költségeit meg nem, mert január egytől megvonták a gyermekek utáni adókedvezményt”.

“A gyermekek után járó adókedvezményt vissza kell állítani” – szögezte le, és hozzátette: “Ha lesz hozzá erőnk, akkor nem egyszerűen csak visszaállítjuk a gyermekek után járó adókedvezményt, hanem bele szeretnénk írni az Alkotmányba, hogy a gyermeknevelés költségeit a mindenkori magyar állam elismeri”.

Iskolát, postát önkormányzatot mindenhol

A Fidesz elnöke szerint nem kell a kistelepülésektől elvenni azokat a civilizációs intézményeket, ami nélkül a XXI. században már nem lehet elfogadható életet biztosítani. “Kell lenni alsó tagozatos iskolának a legkisebb településen is, kell lennie postának, önkormányzatnak” – sorolta.

Az önkormányzatok számáról szóló politikai vitával kapcsolatban megjegyezte: lehet, hogy túl sok az önkormányzati alkalmazott, néhány helyen azt is elfogadja, hogy politikusból túl sok van, de ez nem azonos azzal, hogy elvesszük az önálló rendelkezés jogát a kistelepülésektől. “Lehet, hogy társadalmi állásban, lehet, hogy kevesebb emberrel, de azért önálló önkormányzatnak mégiscsak lennie kell mindenhol” – mondta.

MSZP: igazságtalan a Fidesz családtámogatása

Nyakó István, az MSZP szóvivője az elhangzottakra reagálva az MTI-nek azt mondta: “Ma Békéscsabán Orbán Viktor a Háry János-terv újabb néhány pontját adta elő, amelyből kettő mindenféleképpen a múlt vitáit újítja fel, és visszalépést jelent a jelenlegi szabályozásokhoz képest”.

Mint hozzátette, a Fidesz elnöke ismét előadta azt az elképzelését, amely szerint a családok támogatásának rendszerét újra az adópolitikán keresztül kívánja megvalósítani. A szóvivő kiemelte: ez annak idején azt jelentette, és a Fidesz hatalomra kerülése esetén is azt jelentené, hogy a szerényebb jövedelmű családoktól elvonnak, és ezt az elvonást átcsoportosítják a magasabb jövedelműek felé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik