Belföld

Kétszázalékos Fidesz-előny

A biztos választók körében a Fidesz 45, az MSZP 43 százalékot ért el, és jelenleg sem az SZDSZ sem az MDF nem éri el a parlamentbe kerüléshez szükséges 5 százalékot – derült ki a Népszabadságban megjelenő Szonda Ipsos-felmérésből.

A lap szerint a teljes lakosság körében a Fidesz támogatottsága 2,3 millió szavazót jelent, amelyből 1,6 milliót könyvelhet el viszonylag nagy biztonsággal szavazóként. Az MSZP-vel 2,2 millióan rokonszenveznek, ebből 1,5 millió aktív, 400 ezer viszonylag könnyen, 300 ezer nehezen mozgósítható szocialista.

A jövőbeli kormányalakítást nagymértékben határozhatja meg az SZDSZ sikere. Ha a párt bejut a parlamentbe, az MSZP nagy eséllyel számíthat a negyedmilliós szabad demokrata tábor másodikként őket megjelölő 100 ezres csoportjára. A Fidesznek ebben az értelmezésben jóval kisebb a tartaléka, hiszen az MDF tábora legfeljebb kétszázezresre tehető, s közülük 50 ezren számolnak a Fidesz esetleges támogatásával.

Hasonló eredményekről számolt be a Medián egy nappal ezelőtt: a teljes népességben a Fidesznek 33, az MSZP-nek 30 százaléka volt januárban, vagyis a Fidesz a hibahatárt súroló előnnyel vezetett a szocialisták előtt. Az SZDSZ-nek és az MDF-nek a Medián 3-3 százalékot jósolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik