Belföld

Beperelte a Népszavát a Legfőbb Ügyészség

Beperelte a lapot és - a korábban ügyészségi vád alá helyezett - Csík Rita újságírót a Legfőbb Ügyészség, miután álláspontjuk szerint megsértette a vádhatóság jó hírnevét, amikor publicisztikai írásában a "fideszes irányítású ügyészség" kitételt használta.

A vádhatóság Csík Rita újságíró jegyzetét, illetve annak egyik kitételét kifogásolja. A vele szemben indított büntetőeljárásról írt cikkében a Népszava vélemény oldalán többek között így fogalmazott Csík: “A Sutka-levél ügy nem bűnügy, politikai ügy. Bárminek is akarja láttatni az ügyészség. Egy megyei rendőrkapitány egy titkos nyomozás adataira hivatkozva azt javasolta a fideszes irányítású ügyészségnek, hogy kezdeményezzék egy ismert fideszes politikus mentelmi jogának felfüggesztését”.

A Legfőbb Ügyészség szerint a “fideszes irányítású ügyészség” kifejezés valótlan és súlyosan sérti a vádhatóság jóhírnevét. Álláspontjuk szerint az alábbi mondatrész alkalmas olyan társadalmi vélemény kialakítására, hogy a legfőbb ügyész és az ügyészi szervezet alkotmányos kötelezettségeit megsértve jár el, nem szakmai alapon működik és teret enged politikai párt befolyásának, ami nem igaz. Az ügyészség hárommillió forint nem vagyoni kár megtérítését kéri és keresetében indítványozta azt is, hogy a Népszava lapigazgatójával szemben közérdekű célra fordítható bírságot szabjanak ki.

Mint ismert: a Csík Rita néven publikáló újságíró ellen korábban államtitoksértés miatt büntetőeljárás indított az ügyészség. Az ügy alapját egy olyan levél adta, amelynek jelzetek nélküli másolatát lapunk közölte, s melyről később kiderült: eredetije államtitok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik