Belföld

A nyugdíjasokért megy a harc

A kormány 19 ezer forinttal növelte a nyugdíjasok 2002-es jövedelmét, bevezette a 13. havi nyugdíjat – mondta a szociális miniszter a kormány szerdai ülését követően. A Fidesz szerint viszont a kormány nem védte meg a nyugdíjasokat az indokolatlan áremelésektől, sőt elhibázott intézkedéseivel megnehezítette életüket.

Göncz Kinga, szociális miniszter elmondta, hogy az elmúlt négy évben meggyorsították a nyugdíjak felzárkóztatását, helyreállították a nyugdíjrendszer kiszámíthatóságát és 28 százalékkal emelték a nyugdíjak, illetve a nyugdíjszerű ellátások vásárlóértékét. Hozzátette: ez évtől a legnehezebb helyzetben lévő, saját jogú nyugdíjjal nem rendelkező, 75 éven felüli egyedülállók szociális járadéka a nyugdíjminimum 95 százalékáról annak 130 százalékára emelkedik.

Göncz a kormány eredményei közül kiemelte, hogy 19 ezer forinttal növelték a nyugdíjasok 2002-es jövedelmét, bevezették a 13. havi nyugdíjat, ami a törvény szerinti emelésnél évente két-két százalékkal nagyobb emelést jelentett 2003 és 2006 között. Kiemelte: 2003-2004-ben összesen 50 százalékkal nőtt a saját jogú mellett özvegyi nyugdíjra jogosultak ellátása.

Arra a kérdésre, hogy a kormány támogatja-e a 14. havi nyugdíj bevezetésére vonatkozó javaslatot, a miniszter úgy válaszolt: a Gyurcsány-kormány elsődlegesen a nyugdíjrendszer belső igazságtalanságainak felszámolását tartja fontosnak a rendelkezésre álló forrásokból.

Az ellenzék azonban másként látja a kormány nyugdíjasokért tett intézkedéseit. Harrach Péter, a Fidesz-frakció szociális kabinetjének vezetője közleményében tiszteletlennek nevezte Gyurcsány Ferencet és kormányát. „Visszaélnek az idősek helyzetével, újra megpróbálják becsapni őket, és alaptalan félelmeket keltenek bennük” – írja a fideszes politikus.

Hozzátette: a Medgyessy-Gyurcsány kormány nem védte meg a nyugdíjasokat az indokolatlan áremelésektől, az elmúlt 4 évben több mint 30 százalékkal drágultak a gyógyszerek, és jelentősen nőtt az élelmiszerek, az energia ára és a lakásfenntartás költségei is.

Harrach Péter szerint az idősebb korosztály, a nyugdíjasok helyzetére is egy új, munka-alapú gazdaság bevezetése a megoldás, hiszen a társadalmi-gazdasági bajok fő oka a munkanélküliség.

A Fidesz elképzelései szerint a jelenlegi 29 százalékról 19 százalékra kell csökkenteni a tb-járulékot. Orbán Viktor szerint így 600 ezer új munkahely jöhetne létre, az ennek révén befolyó társadalombiztosítási bevételek pedig fedeznék a csökkentés miatt kieső forrásokat. A pártelnök úgy vélekedik, hogy a Fidesz járulékcsökkentési programja révén a 14. havi nyugdíj is lehetővé válhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik