Belföld

A Mediánnál hajszállal vezet a Fidesz

A Fidesz a hibahatárt súroló előnnyel vezetett az MSZP előtt januárban, ugyanannyival, mint egy hónappal korábban – derül ki a Heti Világgazdaság csütörtöki számában megjelenő Medián-felmérésből.

A január 6. és 17. között két hullámban történt adatfelvétel alapján a teljes népességben a Fidesznek 33, az MSZP-nek 30, az SZDSZ-nek és az MDF-nek 3-3 százaléka volt. A választani tudó biztos szavazók körében a Fidesz 47, a szocialisták 44, az MDF és a liberális párt 3-3 százalékon állt.

A közvéleménykutató intézet ebben a hónapban a szokásos mintanagyságnál kétszer több, összesen 2400 személyt kérdezett meg, így statisztikai értelemben megbízhatóbb számokat tudott közölni a két kisebb parlamenti párt esélyeiről is. Ezek potenciális szavazóiknak nemcsak a számát, de elkötelezettségét tekintve is elmaradnak a nagyoktól, olyannyira, hogy az SZDSZ támogatóinak csak 48 százaléka, az MDF-nek pedig 47 százaléka mondja magát biztos szavazónak. A szabad demokrata szimpatizánsok között különösen sok a tétovázó.

A politikusok januári népszerűségi rangsora stabil erőviszonyokat tükröz. Egy hónap alatt hatszázalékos rokonszenv-növekedéssel megszilárdította vezető pozícióját Sólyom László köztársasági elnök (73 százalék). A rangsorban mindhárom utána következő helyet női politikus foglalja el: Dávid Ibolya (62) és Szili Katalin (53) mellé most felzárkózott Göncz Kinga (53). Gyurcsány Ferencnek és Orbán Viktornak pontra egyezik a népszerűsége: 48-48 százalék – írja a hvg.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik