Belföld

Orbán 14. havi nyugdíjat ígér

Orbán Viktor szerint a 14. havi nyugdíj is lehetővé válhat 2006 és 2010 között a Fidesz járulékcsökkentési programja révén.

Amennyiben megvalósul a Fidesz járulékcsökkentési programja és ennek nyomán több százezer új munkahely jön létre, kitűzhetővé válik a 14. havi nyugdíj bevezetésének célja – mondta a volt miniszterelnök a Változás 2006 című országértékelő beszélgetésen az egri városisportcsarnokban.


A pártelnök szerint 600 ezer új munkahely jöhetne létre, ha a járulékcsökkentés eredményeképpen minden családi vállalkozó akár csak eggyel több embert tudna foglalkoztatni.

Az új munkahelyek révén befolyó társadalombiztosítási bevételek fedeznék a csökkentés miatt kieső forrásokat. Az új munkahelyek létrehozása és az aktív keresők számának növekedése nyomán 2006 és 2010 között a 14. havi nyugdíjat is be lehet vezetni – mondta Orbán Viktor. A pártelnök szólt arról is, hogy a Fidesz az alkotmányba foglalná, hogy Magyarországon az állam elismeri a gyermeknevelés költségeit. “Ha módunk lenne (…) a mintegy kétharmados többségű parlamentet elővarázsolni” akkor az alkotmányban kellene rögzíteni, hogy Magyarországon az állam elismeri a gyermeknevelés költségeit – mondta.


“A mai magyar adórendszer olyan, hogy ha az ember úgy dönt, hogy mondjuk állatot tart, mondjuk nyulat, annak a költségeit leírhatja az adójából, ha úgy dönt, hogy gyermeket tart azt nem írhatja le (…) ezért családellenes az adórendszer” – fogalmazott a politikus. Hozzátette: aki egyedül él, annak háromszor annyi adót kellene fizetnie, mint aki három gyereket nevel. Orbán Viktor hangsúlyozta: a gyermekvállalási kedv erősítését szolgálná a részmunkaidős foglalkoztatás kiterjesztése is. Közlése szerint miközben Nyugat-Európában az álláshelyek több mint 30 százaléka részmunkaidős, Magyarországon ez mindössze 3,5 százalék.


A nyugat-európaihoz hasonló arány esetén Magyarországon 500 ezerrel volna növelhető a foglalkoztatottak száma. Arról is szólt, hogy a Fidesz, kormányra kerülése esetén, kis kiigazításokkal az 1998. és 2002. között működő otthonteremtési rendszert kívánja visszaállítani. Vagyis aki otthont akar, szavazzon a Fideszre – mondta Orbán Viktor a zsúfolásig megtelt sportcsarnokban.


Az MSZP reagálása


Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek azt mondta: “Orbán Viktor gúnyt űz a nyugdíjasokból, akarat nélküli kiskorúaknak nézi a legtapasztaltabb korosztályt”. Tagadhatatlan, hogy a Fidesznek van adóssága a nyugdíjasokkal szemben: kormányzása alatt összesen 50 milliárd forinttal rövidítette meg őket – tette hozzá.


A szocialista párt szóvivője szerint a mostani javaslat nem kárpótlás, inkább szemfényvesztés, mivel a munkaadói
társadalombiztosítási járulék tíz százalékos csökkentése 650 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek. Ez azt jelentené, hogy eltűnne a 13. havi és további három havi nyugdíj fedezete. Mint mondta, az idén 149 milliárd forint van elkülönítve a 13. havi nyugdíj költségeire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik