Belföld

A Munkáspárt története

Munkáspárt

Alapítás éve: 1989
Elnöke: Thürmer Gyula
Alelnök: Karacs Lajosné, Vajda János
Frakcióvezető: –

Az MSZMP októberi, önfeloszlató kongresszusát követően, 1989. december 17-én ezer ember jött össze a Gorkij fasorban, az Építők Szakszervezetének székházában. Küldöttek, szervezők, az MSZMP-t életben tartani akaró emberek érkeztek a kongresszusra, hogy megkezdjék a párt újjászervezését. Ekkor fogadták el az MSZMP ideiglenes ügyvezető testületét, elfogadták a párt szervezeti szabályzatát és megválasztották a párt vezető testületét is.

Ekkor állapodtak meg a névváltásban is: az MSZMP ekkor vált Munkáspárttá. A kongresszus hétszáz küldötte közül egyébként sokan már másodszor szervezték újjá ezt a pártot: először 1956 után kellett szembenézniük a kommunista párt szétverésével.

A kommunista utódpártnak 1990 óta nem sikerült Parlamentbe kerülnie, bár minden alkalommal megméretik magukat. A költségvetési támogatáshoz szükséges egyszázalékos küszöböt azonban eddig minden alkalommal átlépte. Jelenleg egyébként belviszály is gyengíti a politikai szerveződést: Thürmer Gyula elnökkel szemben Vajnai Attila – nemrégiben kizárt alelnök – vezetésével belső ellenzék alakult.


A bejutás 2006-ban sem sikerült, a szélsőbaloldali értékeket valló párt mindössze 0,4 százalékot szerzett, azaz az állami támogatástól is elestek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik