Belföld

Kampány és kampányfinanszírozás

A választási kampány a választási eljárásról szóló törvény szerint a választás kitűzésétől a szavazást megelőző nap 0 óráig tart. A szavazást megelőző nap 0 órától a szavazás befejezéséig választási kampányt folytatni tilos, kampánycsend van.

A 2002-es választások

Az adott választások pénzügyi támogatásáról az Országgyűlés határozatban dönt. 2002-ben például a Belügyminisztérium feladatainak lebonyolításáért 6 370 700 000 forintot kapott. A 85/2001. (XII. 13.) OGY határozat második pontja ezen kívül kimondta: a választási eljárásról szóló törvény alapján az országgyűlési képviselő-választás kampányára fordítható költségvetési támogatás összegét 100 millió forintban állapítja meg.

A jogszabály szerint minden jelölő szervezet, amely a választásokon jelöltet állít, a jelöltállítással arányos központi költségvetési támogatásra jogosult. A független jelöltek a jelölő szervezetek jelöltjeivel azonos mértékű költségvetési támogatásban részesülnek. A költségvetési támogatásra országosan fordítható pénzeszköz összegét az Országgyűlés állapítja meg.

Az egy jelöltre jutó támogatás meghatározásánál az egyéni választókerületi jelöltek számát, területi listán pártonként a jelöltek, de legfeljebb a megszerezhető mandátumszámmal azonos számú jelöltek számát, valamint az országos listákon ténylegesen, de pártonként legfeljebb 58 jelölt számát kell alapul venni. Az egyéni választókerületben és listán, illetőleg területi és országos listán is jelölt személyt a jelölések számának megfelelően kell figyelembe venni.

Ez a költségvetési támogatás kizárólag dologi költségek fedezésére szolgál.

A választási eljárási törvény szerint a jelöltek a költségvetési támogatáson felül legfeljebb egymillió forintot fordíthatnak. Fontos, hogy minden jelölő szervezetnek és független jelöltnek a választás második fordulóját követő 60 napon belül a Magyar Közlönyben nyilvánosságra kell hoznia a választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások összegét, forrását és felhasználásának módját. Ezt egyébként az Állami Számvevőszék – országgyűlési képviselethez jutott jelöltek esetén hivatalból, egyéb esetben kérelemre – is ellenőrzi.

A kampány kiegyensúlyozottságát hivatott megvalósítani a választási eljárási törvény azon rendelkezése, amely szerint az országos közszolgálati műsorszolgáltatók az országos listát állító jelölő szervezetek, a körzeti közszolgálati műsorszolgáltatók a vételkörzetükben területi listát állító jelölő szervezetek, a helyi közszolgálati műsorszolgáltatók pedig a vételkörzetükben induló egyéni választókerületi jelöltek politikai hirdetéseit a szavazást megelőző 18. naptól legkésőbb a szavazást megelőző harmadik napig legalább egyszer ingyenesen kötelesek leközölni. A választási kampány utolsó napján pedig ingyenesen közzéteszik a jelölő szervezetek, illetőleg jelöltek által készített politikai hirdetéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik