Belföld

A Fidesz beindította gépezetét

A Fidesz évindító nagygyűlése ott folytatódott, ahol a második Szövetségi Gyűlés abbamaradt. Debrecenben is a változásra szólítottak föl a Fidesz prominens vezetői.

Kicsinek bizonyult vasárnap délután a debreceni Főnix csarnok. Az év első pártrendezvényén a házigazda, Kósa Lajos tréfásan meg is jegyezte, hogy az épületet nem Fidesz rendezvényre tervezték. Az impozáns létesítmény zsúfolásig megtelt Fidesz szimpatizánsokkal, a transzparensek tanúsága szerint az ország különböző pontjairól érkeztek érdeklődők: Eger, Szolnok, Szentes, Kecskemét, Miskolc. Többek a csarnok előtt felállított kivetítőn figyelhették csak az eseményeket. Ezúttal a „V”- t mutató narancsszínű papírkéz elmaradt, helyette a szervezők nemzetiszínű zászlókat, és a régi logóval ellátott fideszes lobogókat osztogattak. Az új kampánycsapat tagjai egységes narancssárga dzsekiben tündököltek: ezek után ők fogják minden helyszínen szervezni a gyűléseket. A nagygyűlést – mint mindig – Rákay Philip vezette. A látványos show elemek viszont ezúttal elmaradtak, kizárólag Demjén Ferenc film betétdalával, a Kell még egy szóval szórakoztatták a nagyérdeműt.

Kósa: jó példa lehet Debrecen

MSZP: önleleplező nagygyűlés

„A Fidesz újévi ’vizsla előadása’ gyengére, önleleplezőre, semmitmondóra sikerült” – értékelte a Fidesz nagygyűlésén elhangzottakat Nyakó István. Az MSZP szóvivője az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy az nem Magyarországhoz, hanem a toborzó tisztekhez, utcai harcosokhoz szólt és csak tavalyi, tavalyelőtti mondanivaló hangzott el. „Önleleplező volt a Fidesz vezetőinek megnyilatkozása, hiszen míg a köztársasági elnök újévi intelmeit lelkesen fogadták, kiadták a Magyar Vizsla című kiadványukat. Ma folytatták a gyalázkodást, és már a választások tétjét is másként látják, mint a pártok felett álló köztársasági elnök” – tette hozzá Nyakó István.

Mielőtt a város első embere a pódiumra lépett, elhangzott Debrecen indulója. A polgármester ezt követően meglepő kijelentéssel nyitott. „Sosem gondoltam volna, hogy Horn Gyulára, mint igazi államférfira fogok emlékezni.” Kósa Lajos szerint ugyanis a Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc nevéhez köthető elmúlt négy esztendő a kormányzat szakmai csődjét hozta. Részletesen elemezte az államháztartást és annak alrendszereit, kitért a közigazgatás az államkincstár, a rendőrség, az egészségügy, a honvédség, és az oktatás területeire is. „A jogalkotás ma Magyarországon követhetetlen, a közbeszerzési törvényt idáig hatszor módosították, ez pedig összefüggésben áll azzal, hogy rendszerint a közbeszerzést a korrupció szinonimájaként emlegetik napjainkban” –mondta Kósa Lajos. Említést tett a Kulcsár-ügyről is. „Az járt idáig rosszul, aki fel akarta deríteni az ügyet.” A polgármester a következő szavakkal búcsúzott: Magyarország olyan ország, ahol csak akkor boldogulunk, ha van hitünk, erőnk, munkánk, közösségeink, és ha van olyan közös célunk, ami előre viszi ezt a nemzetet.

Áder az ígéreteket kérte számon

Ezt követően a Fidesz frakcióvezetője lépett a pódiumra. Áder János a parlamentben megszokott témákat vette elő, felemlegette a szocialisták 2002-es választási ígéreteit: az ingyenes szívgyógyszert, ingyenes bölcsődei és óvodai ellátást és az általános iskolásoknak járó ingyenes tankönyvet. Áder szerint viszont minden a fordítottjára sikeredett: nőtt a munkanélküliség és az államadósság is. A honatya egy „hórihorgas komédiásról” is beszélt, a közönség egyetértő nevetése mellett. „Változást akartunk, mert elegünk volt az ország javainak elkótyavetyéléséből, az államcsőddel fenyegető eladósodásból. Elegünk volt a hazudozásból, a reményvesztésből” – hangsúlyozta a frakcióvezető. Majd kijelentette: készen állnak a változásra.

„Szabadíts meg a gonosztól”

Semjén Zsolt, a Keresztény Demokrata Néppárt elnöke szerint az újjászerveződés erősíteni fogja a Fidesz bázisát. A párt elnöke leszögezte: lehetőséget kell teremteni, hogy az esélyegyenlőség keretében a családi adózás is választható legyen a személyi adózás mellett. „Küzdeni kell az egyházi iskolák diszkriminációja ellen, biztosítani kell a szabad intézményválasztást” – összegezte a feladatokat Semjén Zsolt.


A politikus kemény hangon bírálta a szocialistákat. „Ez a szocialista garnitúra kétszer rabolta ki az országot, egyszer a II. világháború után, amikor azt mondta, a magántulajdon rossz, az állami tulajdon jó, és meglopta az embereket. Majd a mostani kormányzása alatt, amikor is az állami tulajdont nevezte rossznak, és a magántulajdont jónak, és kirabolta az államot” – hangsúlyozta a KDNP elnöke, akinek kijelentése osztatlan sikert aratott. Bírálta továbbá az SZDSZ kampányát, amely véleménye szerint a liberálisok túlságosan egoisták, a „Jöjjön el az én országom” szöveggel. A keresztény elnök megjegyezte, ők akár úgy is kampányolhatnának, hogy „Szabadíts meg a gonosztól” – utalva a kormányra.

Orbán biztonságos Magyarországot akar

Orbán Viktor – csakúgy mint eddig is – utolsóként állt a közönség elé. A Fidesz első embere az új image kedvéért hétköznapi öltözetben (kockás, szürke zakó, egyszerű piros ing) jelent meg a plénum előtt. A tömeg felállva üdvözölte a politikust. „Azért jöttünk ma össze ilyen szép számban, hogy a nagy reményekkel várt 2006-os évet méltó módon indítsuk útjára” – kezdte beszédét Orbán Viktor. A pártelnök szerint ma Magyarországnak új politikára van szüksége, ugyanis a mai politika alkalmatlan az előttünk álló kihívások megválaszolására, kioktat, dirigál és urizál. Ha nem értünk egyet vele, akkor pedig – fogalmazott Orbán – orrunkra koppint, ledorongol.


„Még az is előfordult – 1990 óta először –, hogy azt mondták nekünk, fogjuk be a szánkat”. A Fidesz elnöke utalt arra, hogy rendkívül nagy a 2006-os választás tétje, amely arról szól, hogy „a XXI. század felé indul-e el az ország, vagy visszacsúszunk a XX. századba”. „Új gazdasággal, új állammal, új politikával emberséges Magyarországot szeretnénk építeni. Hazánk legfőbb erőforrása a munka, eljött az idő a vadkapitalizmus lezárására” – mondta az ellenzéki párt vezetője. Orbán a választások előtt módosítaná a Büntető Törvénykönyvet, ugyanis szerinte javítani kell a gyermekek és az idősek védelmét. “Magyarország nagy és erős ország lesz, ha azzá tesszük, és ennek érdekében le kell győzni a beletörődést. Javaslom az országnak, vegyünk példát a debreceniektől” – zárta beszédét a pártelnök, majd hozzátette elmaradhatatlan zárszavát: Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik