Belföld

Öt fok alatt nem lehet kátyúzni

A csapadékos téli időjárás miatt Pest megye útjain mintegy 2500-3000 kátyú nehezíti a közlekedést, javításukra azonban csak 5 foknál magasabb hőmérsékleten van lehetőség, ami jó esetben is csak napi néhány óra – közölte a Magyar Közút Kht.

Szőnyi Zsolt elmondta: a lyukak, repedések eltüntetését nehezíti, hogy a technológia 5 fok alatt nem alkalmazható, ezért a brigádok igyekeznek kihasználni azt a napi néhány órás időszakot, amikor a hőmérséklet a munkát lehetővé teszi. Amennyiben ugyanis az aszfalt túlságosan hideg, úgy a kátyúba töltött bitumen nem ígérkezik tartósnak, a rajta áthaladó autókerekek kisodorják, és újra kisebb-nagyobb gödrök keletkeznek az útfelületen.

A legtöbb kátyú a 331-es, Ceglédre vezető úton, illetve a 31-es, Nagykáta, a 10-es, Piliscsaba és a 11-es, Visegrád környéki úton keletkezik, itt indokolt leginkább a minél gyorsabb beavatkozás. Pest megye 2400 kilométeres úthálózatának kátyúmentesítésére a megyei közútkezelő kht. tavaly 331 millió forintot költött, és várhatóan ez évben is hasonló összeg áll majd rendelkezésre – közölte Szőnyi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik