Belföld

Rádiófrekvenciás azonosítás a sípályákon

A rádiófrekvenciás azonosítási (RFID) technológián alapuló síbérletrendszert dolgoztak ki a Dolomitok tizenkét völgyének síparadicsomában, amely lehetővé teszi, hogy sorban állás nélkül, szabadon mozoghassanak a síelők a sípályák között – derült ki az Oracle közleményéből.

A sorban állás elkerülése érdekében a sípályabérleteket akár az interneten is meg lehet vásárolni. A rendszer a síelőknek rádiófrekvenciás jelekkel kommunikáló, RFID-címkékkel ellátott, díjmentes kártyákat bocsát ki, amelyeken a 12 sípályakörzetet üzemeltető Dolomiti Superski konzorcium vagy az egyes síliftkezelők által kibocsátott különböző síbérletek adatai tárolhatók a napijegyektől kezdve az egész szezonra szóló bérletekig. A síelők így anélkül használhatják a sílifteket a Dolomiti Superski összes pályáján, hogy jegyeiket minden egyes alkalommal leolvasóba kellene tenniük vagy síbérletet kellene felmutatniuk.

Az Oracle alaptechnológiájára épülő síbérletrendszert a CAP és az Axess cégek valósították meg a síparadicsomokban. Az új rendszer egy időben akár a négymillió síelő adatait is képes kezelni. A tucatnyi völgy létesítményeit működtető vállalkozások az interneten keresztül csatlakoznak a hálózathoz. Az RFID-rendszer további előnye az is, hogy baleset vagy vészhelyzet esetén kritikus fontosságú adatokat szolgáltathat a bajba jutott síelő helyzetéről.

A Dolomiti Superski Dél-Tirol, Trentino és Veneto 12 síövezetét és 45 síüdülőjét összefogó konzorcium. A régió völgyeiben dolgozó 138 független üzemeltető összesen 450 síliftet és 1220 kilométernyi sípályát üzemeltet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik