Belföld

Önkényuralmi jelkép vagy karácsonyi dekoráció?

Karácsonyi dekorációnak és nem önkényuralmi jelkép használatának minősülnek azok a „piros csillagok”, amelyek egy szombathelyi lemezbolt kirakatát díszítik, és ami miatt háromszor is feljelentette valaki az üzlet tulajdonosát – közölte az MTI-vel hétfőn a rendőrség.

Kovács Péter, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyletese elmondta: az állampolgári bejelentés nyomán a rendőrök kivonultak a helyszínre, de azt állapították meg, hogy nem történt bűncselekmény, ezért nem is indult nyomozás az ügyben.

„A piros csillagok szabálytalan alakúak, ágai lekerekítettek, ezért nem felelnek meg a jogszabályban leírtaknak sem, ráadásul a lemezbolt tulajdonosának elmondása szerint a dekorációt egy áruházban, kereskedelmi forgalomban vásárolta” – fűzte hozzá Kovács Péter.

A szóban forgó könyv- és lemezbolt tulajdonosa az MTI érdeklődésére elmondta: nem kívánja a történteket minősíteni, de egyeztet jogi képviselőivel, és nem tartja kizártnak azt sem, hogy jogi lépéseket tesz a feljelentővel szemben, hiszen szavai szerint az üzlet jó hírének nem használtak a rendőrség kivonulásai, és az, hogy miközben őt az utcán hallgatták meg, a vevők a karácsonyi forgalom közepette arról érdeklődtek, hogy be lehet-e egyáltalán menni a boltba. Hozzáfűzte: érdekes módon, tavaly ugyanez a dekoráció nem szúrt szemet a feljelentőnek.

Hamza István, aki állampolgárként tette a bejelentést, az MTI-nek azt mondta: egy jogállamban be kell tartani a törvényt, márpedig az egyértelműen önkényuralmi jelképnek minősíti és tiltja az ötágú vörös csillag használatát. Közölte: bejelentést tett az ügyben a szombathelyi önkormányzat jegyzőjénél, illetve személyes levelet írt Orbán Péternek, Vas megye rendőrfőkapitányának is, amire azonban eddig még nem érkezett válasz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik