Belföld

Jogellenesen oszlatták fel a Lelkiismeret’88 tüntetését

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) jogellenesen oszlatta fel a Lelkiismeret'88 csoport két évvel ezelőtt, a Gesztenyéskertben tartott tüntetését – mondta ki jogerős ítéletében a Fővárosi Bíróság pénteken.

A tüntetők az akkori miniszterelnök villája elé akartak vonulni az egy évvel korábbi Medgyessy-Nastase “koccintás” évfordulóján. 2002. december 1-jén, Románia nemzeti ünnepe alkalmából fogadáson vett részt Adrian Nastase román kormányfő és Medgyessy Péter magyar miniszterelnök a budapesti Kempinski Hotelben.

A Lelkiismeret’88 csoport tüntetését a rendőrök már a kezdetén, a Gesztenyéskerttől induló vonulási szakaszában feloszlattak, és 51 embert előállítottak. Kocsis Imrét, a csoport vezetőjét figyelmeztetésben részesítették, a többiek ellen utóbb szabálysértés hiányában megszüntették az eljárásokat.

Az indoklás szerint a BRFK több hibát is elkövetett. Amellett, hogy nem hoztak alakszerű tiltó határozatokat, késve is reagáltak a november 28-i bejelentésekre. A rendőrség azon hivatkozását is alaptalannak találta a bíróság, hogy a bejelentett 12 fős létszám helyett 70-80-an jelentek meg a helyszínen. Ez a bíróság szerint nem lehet feloszlatási ok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik