Belföld

A Tubesről nem lehetne Paksot figyelni?

A Tubesen épülő NATO-radar ellenzői kifogásolják a lakott terület közelségét és a szerkezet csekély hatékonyságát – írja a Magyar Hírlap.

Mernyó Ferenc leszerelt hadmérnök közölte a Magyar Hírlappal: a Zengőnél hetven méterrel alacsonyabb, húsz kilométerrel nyugatabbra fekvő Tubes katonai szempontból minden tekintetben rosszabb választás. Szerinte innen nem lehetne bemérni a Szerbia felől, kis magasságban közeledő repülőgépeket. Mivel a Zengő északról leárnyékolja a Tubest, Paksot is szinte észrevétlenül lehetne a levegőből megközelíteni – mondta Mernyó, aki szerint a délebbre fekvő Tenkes csúcsa kínálná a legjobb megoldást, itt nem kellene számolni a sugárzás esetleges káros hatásaival sem.

Körömi Attila független országgyűlési képviselő a lapnak elmondta: sehol a világon nem építenek lakott terület közelébe olyan katonai objektumot, amely elsődleges célja lehet egy hazánk elleni esetleges légicsapásnak, terrorcselekménynek. A pécsi Istenkúti Egyesület levélben kért tájékoztatást a katasztrófavédelemtől, hogy a radar mennyiben befolyásolja a környéken lakók életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik