Belföld

Apró hibák vezettek a szegedi betegcseréhez

Sok apró esemény eredményezte, hogy a szegedi városi kórházból 2004. július 3-án egy nyolcvanéves férfi helyett egy azonos korú másik beteget küldtek koponyaműtétre a Szegedi Tudományegyetem idegsebészeti klinikájára.

Erről Demeter Ildikó az egyik vizsgálat vezetője beszélt a Szegedi Városi Bíróság előtt. A Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO), ahova a betegek kerültek, akkor még nem volt jól szervezett, nem volt kialakult feladatrendszere és csapata – mondta az orvos, akit tanúként hallgatott meg a bíróság.

Az ügyészség egy beteghordót és egy ápolót foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel, két orvost pedig foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádol.

Többen is hibáztak

A Demeter Ildikó vezette vizsgálat szerint az elsőrendű vádlott, a beteghordó nem vette át a szakápolótól, és nem azonosította a későbbi sértetett, amikor vizsgálatra vitte, majd onnan visszaérkezve nem adta át az ápoltat az osztályon dolgozóknak.

Az ügyészség a két orvost azzal vádolja, hogy késve vizsgálták meg az egyik beteget, nem hívtak a hozzá neurológiai szakorvost és esetében a CT-vizsgálatra is már csak akkor került sor, amikor fény derült a betegcserére. Ezzel pedig veszélyeztették a férfi egészségét és életét.

A kórházban folytatott vizsgálat szerint az ügyeletvezető főorvosnak, az ügy harmadrendű vádlottjának az SBO-n, az ágyaknál kellett volna átvenni az ügyeletet a korábbi műszaktól, ez azonban nem így történt – közölte Demeter Ildikó.

Pajor László, a kórház jelenlegi főigazgatója szerint a beteghordó követte el a legnagyobb hibát azzal, hogy nem azonosította a későbbi sértetett. A tanúként meghallgatott főorvos elmondta: mindkét beteg zavart volt, de nevüket meg tudták volna mondani, ha rákérdeznek, és akkor azonnal kiderül a csere – tette hozzá a vezérigazgató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik