Belföld

Demonstráció az egyházi iskolák finanszírozása miatt

Az idén is tiltakozó megmozdulást szerveznek az egyházi iskolákat érintő állami elvonások miatt Budapesten.

Esztergom város hivatalos honlapján szerdán jelent meg az a hír, hogy a békés demonstrációt az egyházi iskolákat összefogó szülői közösségek szervezik a jövő hétre Budapestre, és több esztergomi intézmény is csatlakozik a megmozduláshoz.

Egy évvel ezelőtt, 2004. december 14-én – ugyancsak a költségvetésről szóló törvény elfogadása előtt – hasonló tiltakozó akciót rendeztek a fővárosban. Az Oktatási Minisztériumnál tartott megmozdulást a Budai Margitosok Baráti Köre szervezte, szintén a költségvetési törvényjavaslat egyházi iskolákat érintő rendelkezései miatt.

A katolikus, a református és az evangélikus egyház ez év márciusában közös beadványban fordult az Alkotmánybírósághoz a 2005. évi költségvetési törvény egyes pontjai miatt.

E hét elején a három keresztény egyház és a zsidó felekezet vezetői közös sajtótájékoztatón kérték, hogy a 2006. évi költségvetési javaslat módosításával állítsák helyre az egyházi intézmények államiakkal megegyező finanszírozását.

Álláspontjuk szerint az elvonások oktatási, szociális intézményeik és közgyűjteményeik fizetésképtelenségét eredményezhetik, a működőképességet és fenntarthatóságot veszélyeztetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik