Belföld

86 millió forint budai parkerdő fejlesztésre

A Fővárosi Önkormányzat 86 millió forinttal támogatja a budai parkerdők fejlesztési programját. Az összegből a Pilisi Parkerdő Rt. négy budapesti kirándulóközpont megújítását végzi el. A hatvanas évek óta példa nélküli támogatásból kijavítják és pótolják a megrongált erdei berendezéseket, illegális hulladéklerakókat szüntetnek meg, komplex információs rendszert építenek ki és erdőesztétikai beavatkozásokat végeznek a szakemberek.

A Normafa, a hűvösvölgyi Nagy-rét, a Vadaskert és a Hármashatár-hegy kirándulóközpontjaiban megvalósuló felújításokra és fejlesztésekre 86 millió forintot biztosít a Fővárosi Önkormányzat. A szakmai munkát és a kivitelezést a Pilisi Parkerdő Rt. szakemberei irányítják – mondotta Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A budai parkerdőket évente mintegy 5 millióan látogatják. Örvendetes, hogy a hétvégi „bakancsos turizmus” mellett napjainkban már széles rétegek keresik fel napi rendszerességgel az erdőket. A parkerdők feladata, hogy megfelelő szolgáltatásokat és kikapcsolódási lehetőséget kínáljanak látogatóiknak, a futóknak, gyermekkel sétálóknak, a piknikezni és sportolni vágyóknak.

Fontos feladatnak tartják könnyíteni az erdők megközelíthetőségét. Ezért minden kirándulóközpontnál felújítják a meglévő parkolókat. Ahol eddig nem volt, ott új parkolási lehetőséget alakítanak ki. Egy-egy napos hétvégén több száz autó összegyűlik a kirándulások kiindulási pontjainál.

A kirándulók tájékoztatását komplex információs rendszer oldja meg. Ez egyrészt hasznos tudnivalókat, közérdekű információkat és a helyi látnivalókat bemutató táblákból áll. Az egyes információs pontokat irányító táblák hálózata köti össze. Ennek húsz évvel ezelőtt kihelyezett maradványait helyenként még lehet látni. Az 500 új irányítótábla irányokat és távolságot jelöl, így mindenki eldöntheti, melyik turistautat szeretné igénybe venni.

A parkerdőket látogatók kényelmét különböző berendezések szolgálják. A program keretében 40 asztalt, 160 támlás padot, 100 hulladékgyűjtőt helyeznek ki. Ugyanennyi meglévő berendezés festése és javítása történik meg. 500 útelzáró karó telepítésével akadályozzák meg az illegális behajtásokat. A Hármashatár-hegyen és a Nagy-réten erdei sportpályák építése kezdődött. Az utóbbi helyszínen mozgássérültek számára is kialakítanak egy másfél kilométer hosszú tanösvényt, ahol a mozgásukban korlátozottak is élvezhetik az erdei környezetet – mondta Bakonyi Tibor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik