Belföld

A magyarok háromnegyede nem beszél idegen nyelven

A TNS Opinion & Social közvélemény-kutató Európai Bizottság számára készített legfrissebb Eurobarometer felmérése szerint Magyarország lakosságának 71 százaléka egyáltalán nem beszél egyetlen idegen nyelvet sem.

A felméréséből kiderül, hogy az Európai Unió lakosai között továbbra is növekvőben van az angol nyelv idegen nyelvként való használata. Az EU felnőtt lakosságának több mint egyharmada (34 százalék) vallja azt, hogy anyanyelvén kívül angolul is tud kommunikálni – ez 2 százalékpontos növekedést jelent a 2001-es adatokhoz képest, és csak 29 százalékuk válaszolta azt, hogy legalább egy külföldi nyelvet már elsajátított. Az összesített eredmények arra is rámutatnak, hogy jelenleg az EU minden második állampolgára legalább egy idegen nyelvet is beszél.

Meglepő, hogy Magyarországon az angol „csak” a második legnépszerűbb beszélt nyelv (16 százalék), míg a német hajszálnyival megelőzi (17 százalék). Az orosz (2,4 százalék) és a francia (1,2 százalék) kivételével az összes többi nyelvet beszélők bőven 1 százalék alatt marad, ami nagyon messze esik az európai átlagtól. További jellegzetesség, hogy mind az angol, mind a német nyelv esetén a fiatalok és a budapesti lakosok jóval magasabb arányban beszélik ezeket a nyelveket az országos átlagnál.

Ha az adatokat az EU 15 tagállamában végzett 2001-es kutatás eredményeivel hasonlítjuk össze, 3 százalékponttal (47 százalékról 50 százalékra) nőtt azok száma, akik saját bevallásuk szerint anyanyelvükön kívül valamely más nyelven is legalább társalgási szinten beszélnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik