Belföld

10 milliárd euróval csökkenhet a nyugdíjpénztárak költsége

Az Európai Unió 2005. szeptemberében életbe lépett nyugdíjpénztári direktívája nyomán rövidesen páneurópai nyugdíjpénztárak sora kezdheti meg működését – mondta a PSZÁF csütörtöki konferenciáján Jaap Maasen.

Európa legnagyobb nyugdíjalapja, az 1800 milliárd euró vagyont kezelő ABP Közszolgálati Nyugdíjpénztár igazgatótanácsának tagja szerint ez évi 10 milliárd euróval csökkenthetné az európai pénztárak, s így tagjaik költségeit.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) november 10-11-i VIII. Pénztárkonferenciáján mintegy 300 szakember vett részt a pénztárak és pénztári szolgáltatók képviseletében. A találkozón többek között megvitatták az aktuális jogszabályváltozásokat, a felügyeleti stratégiát és az adórendszer várható módosításait.

A felügyeleti törvény november 15-től életbe lépő módosítása nyomán a jövőben a magánnyugdíjpénztárak kötelező kétévenkénti ellenőrzését folyamatos kockázatalapú felügyelés váltja fel – hangsúlyozta Marsi Erika, a Felügyelet főigazgatója. A PSZÁF Felügyeleti Tanácsa rövidesen megvitatja a vagyonkezelésről szóló felügyeleti ajánlás tervezetét.

A konferencián megjelent hazai pénztárak vezetői 4,26 millió tagot képviseltek. A pénztárak vagyonának együttes összege az első félév végén mintegy 1500 milliárd forintra rúgott. A magánnyugdíjpénztárak éves hozamrátájának átlaga 22-23 százalék, az önkéntes nyugdíjpénztáraké 17-18 százalék volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik