Belföld

Bizonytalan a holland cannabis-boltok bezárása

Egy osztrák lap információi szerint a holland kormány megtiltaná, hogy az úgynevezett coffee shopok külföldieket kiszolgáljanak. A FigyelőNet által megkérdezett érintettek szerint azonban a hír nem igaz. A magyar állampolgárok számára egyébként ez nem jelentene nagy változást, hiszen eddig sem vásárolhattak Hollandiában cannabist.

A Der Standard című osztrák napilap meg nem erősített információja szerint jövő évtől a holland coffee shopok – ahol kis mennyiségben legálisan lehetett füvet árusítani, vásárolni és fogyasztani – nem szolgálhatnak ki külföldi állampolgárokat.

A hírre lapunk megkeresésére hivatalos forrásokból nem reagáltak. Szombaton sem Hollandia budapesti nagykövetségét, sem pedig a Holland Királyság Belügyminisztériumát nem sikerült elérnünk. Az igazán illetékesek szerint azonban a hír nem igaz. Az amszterdami Bluebird coffee shop név nélkül nyilatkozó munkatársa a FigyelőNetnek elmondta, hogy hallott a hírről, de ebből semmi nem igaz.

Nem tartja valószínűleg a változást a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) drogpolitikai programvezetője sem. „Már eddig is sokszor felröppent a hír, hogy bezárják Hollandiában a coffe shopokat, vagy szigorítanák a cannabis árusítását, eddig azonban végül soha nem történt semmi” – mondta Sárosi Péter a FigyelőNetnek. Hozzátette: a magyar állampolgárokat egyébként sem érintené a változás, hiszen a magyar jogszabályok szerint bűncselekményt követ el az, aki – bárhol a világon – drogot vásárol. „A holland állam dekriminalizálta azokat az eseteket, amikor valaki csekély mennyiségben vásárol vagy tart cannabist. A könnyű drogok használata ott sem teljesen legális, de a hatóságok szemet hunynak efelett” – mondta Sárosi Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik