Belföld

Tőkeemelések erdőgazdasági társaságokban

Az ÁPV Rt. Igazgatósága 2005. november 3-i ülésén 18 erdészeti részvénytársaság jegyzett tőkéjének emeléséről döntött. Az üzleti célú fejlesztési elképzelések megvalósítására 1,5 milliárd forint, a reorganizációs célú fejlesztési elképzelések megvalósítására 2 milliárd forint forrást biztosít a tulajdonos ÁPV Rt.

Az erdőgazdasági társaságok az ország védett erdeinek mintegy 90 százalékát kezelik. Gazdasági tevékenységük mellett a természetvédelmi korlátozások és tiltások többletköltséget és hozamelmaradást okoznak. A társaságok részére ennek ellentételezésére kormányzati forrás nem áll rendelkezésre, így évente mintegy 1,5 milliárd forint a társaságok forráskiesése az ellentételezés nélküli természetvédelmi korlátozások miatt. Az állami erdőgazdasági társaságok a tartamos erdőgazdálkodás végzése mellett számos közérdekű feladatot is ellátnak, de a közcélú feladatok ellátása évente mintegy 500 millió forint veszteséget okoz a társaságoknak. További gondot jelent, hogy az állami erdőgazdasági társaságok részére az agrártámogatás mértéke évről évre csökken.

Az ÁPV Rt. pénteken kiadott közleménye szerint a jelenlegi a gazdasági helyzetben az erdőgazdasági társaságok a tervezett fejlesztésekhez nem, vagy csak szerény mértékben tudnak saját forrást biztosítani, ezért nagy jelentősége van a tulajdonosi tőkeemelésnek. Ezáltal olyan fejlesztések megvalósulását segítik elő, amely az erdőgazdálkodás színvonalát, a gazdálkodás eredményességét és az erdők közcélú szerepét növeli.
A fejlesztés két csoportba sorolható területeket érint. Az üzleti célú fejlesztések keretében a környezet- és természetvédelmi előírásoknak, EU-normáknak megfelelő erdészeti technológiai alkalmazása, a megújuló energiaforrások minél szélesebb körű hasznosítása, a fa energetikai felhasználását elősegítő fejlesztések a meghatározóak. A reorganizációs célú fejlesztés keretében pedig komplex ökoturisztikai program megvalósítását tervezik.


A társaságok tőkeemelésre vonatkozó pályázatokat nyújtottak be, megjelölve fejlesztési céljaikat az erdőgazdálkodási tevékenység korszerűsítése és az ökoturisztikai komplex program keretében. Az ÁPV Rt. elbírálta az erdészeti társaságok igényeit, kikötötte, hogy a forrásallokációs szabályzatban előírt feltételeket teljesíteni kell, és a fejlesztéseknek legalább tíz éven belül meg kell térülniük. Az egyes projektek részletes elemzése után határozott a tulajdonos ÁPV Rt. a reorganizációs, illetve üzleti célú programok megvalósítására fordítható, csoport szinten mintegy 3,5 milliárd forintos tőkeemelés cégenkénti megoszlásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik