Belföld

A Szaknévsor veszi meg Puskás Öcsi relikviáit

Magyarországon maradnak Puskás Ferenc relikviái: az árverésre szánt tárgyakat az Országos Szaknévsor megvásárolta. Bodnár György tulajdonos tegnap délután utalta át a pénzt Angliába, a Bonhams aukciósháznak – tudta meg a Népszabadság.

Összesen 127 tételről van szó, melyek közül 93 származik Puskás feleségétől, a további 34 pedig öt különböző személytől vagy cégtől. Bodnár György arról nem kívánt nyilatkozni, hogy mennyit fizetett a gyűjteményért.

A Szaknévsor mind a Bonhamsszel, mind Puskás Ferenc feleségével megegyezett, így – bár a meghirdetett árverést november 2-án megtartják az angliai Chesterben – a legendás futbalista emléktárgyai nem kerülnek kalapács alá. Bodnár birtokában van továbbá egy 1963. március 11-én, közjegyző előtt hitelesített madridi okirat, mely szerint Puskás és hitvese deklarálja: bármelyikük döntésképtelensége esetén a házastárs teljes joggal jár el helyette.

Bodnár azt tervezi, kellő támogatás esetén megpróbálja Budapesten létrehozni a magyar labdarúgó Hírességek Csarnokát, és abban csaknem valamennyi Puskás-relikviát kiállítja. Azért a “csaknem”, mert a P. F. monogrammal ellátott arany zsebórát, illetőleg Puskás pecsétgyűrűjét felajánlja “Bözsi néninek” (a bálvány hitvesének), aki hamarosan megkapja a vételár összegét a Bonhams cégtől.

Az 1956-ban emigrált üzletember kiváltképp négy “műkincset” tart értékesnek a különleges kollekcióból. Az 1954-es vb-ezüstérmet, amely ugyan nem az eredeti darab, de Puskás kérésére készített hiteles másolat; a Bernabeu stadion két, 1997-ben, illetve 2002-ben készült, ezüstözött makettjét (ezek közül az egyik a régi, a másik az átépített madridi arénát mintázza); egy futballcipőt, amelyben Puskás az 1952-es olimpia aranyérmes csapatában játszott; valamint egy német sportszergyártól a “száguldó őrnagynak” adományozott aranycipőt.

Szerepel a felbecsülhetetlen értékű kollekcióban a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség centenáriumán átnyújtott érdemérem; egy 10-es mez, melyet Pelé dedikált Puskásnak; több, egyaránt spanyol gólkirályként nyert Aranylabda; egy görög kitüntetés, melyet Puskás a Panathinaikosz edzőjeként kapott 1971-ben, amikor az athéni együttes BEK-döntőt játszott; “az évszázad mérkőzésének” emléklapja és a 6-3 alkalmából kibocsátott angol bélyeg, rajta a Wembleyvel; a Világ Kupa másolata, melyet Sepp Blatter FIFA-elnök adományozott a futball élő legendájának; egy aranyozott síp és egy “Magyarország legnépszerűbb labdarúgójának” feliratú trófea (mindkettő az MLSZ ajándéka); vagy Puskás néhány jegyzete a saját kézírásával. Ezekről Bodnár gyermeki mosollyal jegyezte meg: “Kíváncsi vagyok, mi van bennük!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik