Belföld

Gusztos a turul mellől beszélt a turul ellen

A turulmadár nem alkalmas arra, hogy megörökítse a II. világháború áldozatainak emlékét, megfelelő helye a Szoborparkban lenne – hangsúlyozta pártja véleményét Gusztos Péter szabad demokrata képviselő a XII. kerületi turulszobornál tartott sajtótájékoztatón.

A képviselő szerint a turul, mint politikai szimbólum, elmúlt ötvenéves történelmünk során olyan értelmezést nyert, amely alkalmatlanná teszi egy világháborús emlékművön való megjelenítésre. A II. világégés során sokan estek áldozatul azoknak a kirekesztő, emberellenes eszméknek, amelyek képviselői előszeretettel alkalmazták és alkalmazzák ma is a turulmadarat, mint politikai jelképet.

Hozzátette: az SZDSZ tiszteletben tartja a turult, mint ősi magyar jelképet, de aktuálpolitikai alkalmazását nem tudják elfogadni. A turultól, mint jelképtől függetlenül is érdemes kimondani, hogy legyen szó a Citadella kávézó teraszáról, vagy egy politikai célú emlékműről, nem szabad jogellenesen közterületen építkezni. Felvetette, hogy az SZDSZ Új Generáció szívesen segédkezik a szobor elszállításában.


A kuruc.hu szerint Gusztos beszédét az MTI csak egy előzetes beszélgetés alapján idézhette, mert a téren megjelent mintegy száz fő a szónokba folytotta szavait, majd Gusztos Péter és Ungár Klára elhagyta a helyszínt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik