Belföld

Kötelező lesz fizetni a szegedi médiaszakon

Jogszerű volt a Szegedi Tudományegyetem Budapesti Médiaintézet (BMI) hallgatóitól szedett képzési hozzájárulás, és jövőre már csak ilyen képzés indul a BMI-n - jelentette be Szabó Gábor rektor Szegeden. Az oktatási jogok biztosa szerint nem lesz egyszerű meggyőzni az egyetemistákat, hogy továbbra is fizessenek, s eddig jogszerűen fizettek.

A BMI olyan többletszolgáltatásokat nyújt a hallgatóinak, amelyek sem a képzési követelmények között, sem a tantervi előírások között nem szerepelnek – mondta a rektor. Az egyetemi tanács hét pontból álló intézkedéscsomagot fogadott el, a döntés alapján többek között a 2006/2007-es tanévtől csak költségtérítéses képzést indul majd a BMI-n – közölte a professzor.

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa hétfőn este az MTI-nek a rektor sajtótájékoztatójára reagálva feltette a kérdést: ha minden jogszerű volt, akkor miért kell intézkedni? A biztos még tanulmányozza a konkrét intézkedéseket, bár előzetesen úgy látja, hogy az egyetem vezetésének nem volt bátorsága az intézmény polgárainak azt mondani, hogy örököltek egy helyzetet, amit nem akarnak fenntartani, ezért átalakítják, s igyekeznek mindenkit olyan helyzetbe hozni, hogy senkit ne érje kár.

Az igazi szereplői mostantól a történetnek, azok az egyetemi polgárok, akiket meg kellene győzni arról, hogy továbbra is fizessenek, s amit eddig fizettek az teljesen jogszerű volt. Én azt gondolom, ez nem lesz olyan egyszerű – mondta az oktatási jogok biztosa. Aáry-Tamás Lajos közölte: az oktatási tárca vezetőjét tájékoztatja a végeredményről, aki még eldöntheti, hogy a törvényességi felügyelet körében be tud-e avatkozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik