Belföld

Gyorsabban jönnek le a repülőgépek

Feloldotta az 1-es pálya 40 napos zárását a Budapest Airport, így visszaállt a régi forgalmi rend Ferihegyen. Erre azt követően került sor, hogy befejeződött a repülőtér aktuális fejlesztésének, az új gyorsleguruló út építésének első szakasza.

Befejeződött a ferihegyi repülőtér 1-es kifutópályájához kapcsolódó gyorsleguruló út építésének első, 40 napos üteme – áll a reptér által kiadott közleményben. A kivitelező Strabag Rt. határidőre, a terveknek megfelelően végzett a kifutópályához közvetlenül kapcsolódó munkálatokkal. Az építkezés a forgalom további akadályozása nélkül folytatódik, s várhatóan 2006 tavaszára fejeződik be. Arról a kzlemény nem tesz említést, hogy a körülbelül száz méter hosszú betoncsík építése miért tart ilyen sokáig.

Ezzel egyidőben, a Budapest Airport feloldotta az építkezés miatt életbe léptetett pályazárat, így mától ismét a repülőtér mindkét kifutópályáját használhatják a repülőgépek. Visszaállt a forgalmi rend Ferihegyen – mondta a Budapest Airport forgalmi vezérigazgató-helyettese, Somogyi-Tóth Gábor.

A pályanyitással megszűnik az építkezés miatt Rákoshegy felett ideiglenesen megnövekedett zajszennyezés is.

Az új gyorsleguruló útra a repülőtér kapacitásának növelése, és zajszennyezésének csökkentése érdekében van szükség – folytatódik a közlemény. A fejlesztés nyomán csökkenni fog a kifutópálya foglaltsági ideje, és ezért megnő Ferihegy befogadóképessége. Ezzel együtt csökkeni fog a repülőtér zajszennyezése a leginkább érintett XVII kerület felett, mivel az új gyorsleguruló úttal a Budapest Airport tehermentesíteni tudja az érintett terület határától kezdődő 2-es pályát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik