Belföld

Az ingatlanpiacra indulhatnak a nyugdíjpénztárak

A közeljövőben közvetlenül is megjelenik az ingatlanbefektetési piacon az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár - jelentette be Fórizs Sándor, a pénztár igazgatótanácsának elnöke.

Öt százalékig

A magán-nyugdíjpénztári befektetésekre vonatkozó szabályozás ma legfeljebb 5 százalék közvetlen és 5 százalék közvetett – ingatlanbefektetési alapon keresztül megvalósuló – ingatlanbefektetést tesz lehetővé. Ha az 5 százalékos limitet a magánkasszák kihasználnák, 2007-re 100 milliárd, 2010-re pedig már 160 milliárd forint értékű ingatlanportfólióval rendelkeznének.

Fórizs Sándor csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy indokoltnak látják a magyarországi magánnyugdíjpénztárak befektetéseinek további diverzifikálását.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint az idei első fél év végén több mint 1000 milliárd forintra rúgó magánnyugdíjpénztári vagyon mindössze 0,4 százalékát fektették a vagyonkezelők közvetlenül, vagy közvetetten ingatlanbefektetési alapok jegyeinek vásárlásával ingatlanba.

2012-ben a magyarországi magánnyugdíjpénztárak is megkezdik a kifizetéseket – ekkor lesznek tömegesen esedékesek az első nyugdíjfolyósítások -, amihez a részvénybefektetésekhez kapcsolódó osztaléknál, illetve a kamathozamoknál magasabb, stabil forrást biztosítanak az ingatlanok bérbeadásából származó bérleti díjak – mondta Fórizs Sándor.

A hazai magánnyugdíjpénztárak befektetései nemzetközi összehasonlításban túlságosan koncentráltak: a szektor befektetéseinek több mint 95 százaléka állampapírban, jelzáloglevélben, részvényben, kötvényben és ezek kombinációját tartalmazó befektetési alapok jegyeiben fekszik.

A jelenlegi piaci kilátások mellett e befektetési struktúra fenntartása nem indokolt, további diverzifikációra van szükség. A pénztárak vagyona már akkora, hogy egy óvatos, 2-5 százalék közötti ingatlanarány mellett is megvalósulnak a méretgazdaságosság követelményei – jelentette ki Fórizs Sándor. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik