Belföld

Jövőre már lebukhatnak a TB-potyautasok

A kormány megteremti annak lehetőségét, hogy jövő év első félévére felálljon az a rendszer, amely a befizetett társadalombiztosítási járulékok követésére alkalmas és az aktuális befizetési állapotot mutassa - jelentette be Rácz Jenő egészségügyi miniszter szerdán.

Hozzátette: az a cél, hogy mindenki mögött legyen járulékfizetés és ez alapján meghatározható legyen, hogy ki milyen egészségügyi szolgáltatást vehet igénybe.

Az így létrejövő egyéni járulékfizetési számlák bevezetésének következő lépése, hogy 2006. július 1-től a rendszernek “fogadóképesnek” kell lennie, de szankcionálni még nem fognak – mondta a miniszter. Élesben 2007. január 1-től működik a rendszer, amely lehetőséget ad arra, hogy a munkavállaló ellenőrizni tudja, hogy munkáltatója fizeti-e utána a járulékot, “hiszen ez az alapja az igazi biztosítási jogviszonynak” – fűzte hozzá.

Az egyéni járulékszámlák lényege, hogy ki tudják szűrni azokat a “potyautasokat”, akik megtehetnék, de nem fizetnek társadalombiztosítási járulékot, viszont az egészségügyi szolgáltatásokat igénybe veszik.

A szankcionálásról Rácz Jenő elmondta: a munkáltatón fogják behajtani a fizetési kötelezettséget, amennyiben nem fizeti munkavállalója után a járulékot. Ezt az elvet követve, ha valakin egészségügyi beavatkozást végeznek el, és kiderül, hogy nincs járulékbefizetése, akkor a munkáltatója lesz kénytelen állni a kórházi számlát. Ha valaki saját magát akarja biztosítottá tenni, azt most is megteheti, hiszen lehetőség van arra, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött szerződéssel egyénileg fizessen járulékot.

Az állam mindazzal szolidáris, aki önhibáján kívül nem tud járulékot fizetni – válaszolta Rácz Jenő az MTI azon kérdésére, hogy mi van azokkal a munkanélküliekkel, akiknek a segély folyósítása a regisztrálást követő 90 nap múlva kezdődik meg.

Hozzátette: 303 milliárd forint a költségvetési előirányzat a jövedelem nélküliek biztosítására. Ezt az összeget a nyugdíjasok, a kiskorúak, a munkanélküliek és az eltartottak járulékát fedezi – mondta Rácz Jenő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik