Belföld

Gyurcsány a diplomáciai levelezéssel bizonyítaná Orbán hibáit

A miniszterelnök Orbán Viktor hozzájárulásával nyilvánosságra hozná azokat a titkosnak minősített táviratokat, melyeket a magyar diplomaták írtak haza 2001. szeptember 11-e után arról: miként vélekednek az amerikai "kormányzati tényezők" a magyar kormányról és az akkori kormányfőről.

Gyurcsány Ferenc kormányfő kedden adásba kerülő interjújában utalt hétfői parlamenti válaszára, amikor Amerikai útjáról kérdezte Nagy Gábor Tamás fideszes országgyűlési képviselő az azonnali kérdések és válaszok órájában. A miniszterelnök azt kérte Nagy Gábor Tamástól: kérjen felhatalmazást Orbán Viktortól, hogy nyilvánosságra hozhassa azokat a diplomáciai táviratokat, amelyeket 2001. szeptember 11-e után a washingtoni magyar nagykövetség küldött el a magyar kormánynak.

“Ha Orbán Viktor erre engedélyt ad, akkor feloldom a titkosság alól, és nyilvánosságra fogom hozni azokat a táviratokat, amiket Orbán Viktor kapott meg, amelyben leírják neki, hogy miként vélekedik az USA akkori vezetése arról, amit nem tett meg” – fűzte hozzá a miniszterelnök.

A rádiós interjúban a miniszterelnök elmondta, hogy 2001 végén Magyarországra folyamatosan érkeztek Washingtonból, a magyar nagykövetségről táviratok, amelyek jól mutatják, hogy mi volt az akkori amerikai vezetés álláspontja. Gyurcsán hozzátette, hogy nem akarja Orbán Viktort “kényelmetlen helyzetbe hozni”, “vele indiszkréciót elkövetni”.

Gyurcsány Ferenc emlékeztetett, éppen a napokban Charles Gati, magyar származású fehér házi amerikai magyar szakértő is arról nyilatkozott, hogy “igen, nyomokat hagyott, hosszan tartó nyomokat hagyott az akkori miniszterelnök szótlansága”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik