Belföld

Fidesz: adósságcsapdába kerülhet az ország

A Gyurcsány-kormány felelőtlen és tapasztalatlan gazdaságpolitikája miatt úgy tűnik, Magyarország nem tudja elkerülni az adósságcsapdát – jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke.

Az elmúlt három évben az államadósság növekménye 22,425 milliárd dollár volt, ami azt jelenti, hogy a Medgyessy-Gyurcsány-kormány időszaka alatt jobban nőtt az államadósság, mint az 1989 előtti negyven évben összesen. A politikus szerint ez azt mutatja, hogy Magyarország ismét az adósságcsapda szélére került.

Magyarországon az egy főre eső adósság 1,3 millió forint, amely mindenkire, még az újszülött gyermekekre is vonatkozik. Ez az eladósodás a jövőt zálogosítja el, és ha tovább folytatódik, akkor a következő generációnak kell az eddig felhalmozott terheket kifizetnie – tette hozzá.

Rámutatott: ma Magyarországon ismét ott tartunk, ahol 1998-ban, vagyis, hogy a személyi jövedelemadó bevételeket szinte teljes mértékben felemészti az államadósság kamatainak törlesztése. A 2005. évi adósságállomány kamatterhei fel fogják emészteni az év végére a személyijövedelemadó-bevételeket – jelentette ki.

A sajtótájékoztató annak a sorozatnak a része volt, amelyben a Fidesz hat bizonyítékot mutat be Magyarország állapotáról. A mostani tájékoztatón az egy főre jutó adósság volt a “negyedik bizonyíték”.

Az adatok nem támasztják alá az ellenzéki politikus ama kijelentését, hogy Magyarország adósságcsapdába került volna – reagált a Rogán Antal által felvetettekre Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára.

“A magyar adósságállomány megfelel a maastrichti kritériumoknak, és egészen minimális mértékben nőtt” – mondta Katona Tamás. Az államtitkár hozzátette: ez a GDP-arányosan 60 százalékos mérték egy felzárkózó gazdaságban elfogadható, különösen annak ismeretében, hogy az eurózóna átlagos adósságállománya meghaladja a GDP 70 százalékát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik