Belföld

Eurót hamisítottak Magyarországon

Kéteurós érméket hamisított az a bűnbanda, amelynek két tagját a rendőrök október 6-án az éjszakai órákban fogták el egy erdőkertesi családi ház fészerében; a két gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezték - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetek elleni osztályának vezetője szerdai sajtótájékoztatóján.

Orosz István alezredes elmondta: a román szervezett bűnözés elleni igazgatóság munkatársaival együttműködve a Rendészeti Biztonsági Szolgálat és a Bűnügyi Ellátó Igazgatóság speciális egységei segítségével fogták el a bűnözőket; a román és a romániai származású magyar állampolgárt tetten érték, amint éppen hamis eurót gyártottak.


Az osztályvezető ismertetése szerint nagy mennyiségben találtak elkészült és félkész kéteurós érmét, a gyártáshoz szükséges klisét, gépet, illetve ötven eurócentes és százforintos érmék gyártásához szükséges kliséket. Összesen 2659 elkészült kéteurós érmét foglaltak le, emellett úgynevezett gyűrűt – amely az érme széle – illetve 15 540 darab úgynevezett magot, az érme majdani közepét.


A lefoglalt kéteurós érmék döntő többsége német nemzeti hátlappal készült, a kisebb hányadán osztrák nemzeti oldal volt. A hamisított érmék nem veréssel, hanem préseléssel készültek, így az eljárásból adódik, hogy az érmekép kevésbé tökéletes, mint a valódié, és már a rajzolata alapján is meg lehet különböztetni a valóditól rátekintéssel, ha az ember vizsgálja – tette hozzá.


Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy egy hétköznapi vásárlási szituációban, amikor kevesebb figyelemmel vagyunk az érmék iránt, nagyobb az esélye az érmék forgalomba hozatalának.


Az érme-automatákat nem lehetett volna becsapni a hamisított érmékkel, mivel azokat a legegyszerűbben hozzáférhető anyagokból készítették, így gyakorlatilag az átmérő és vastagság kivételével minden, az automaták által vizsgált paramétere – elektromos vezetőképesség, mágneses tulajdonságok – eltér az igazitól.


A rendőrségnek vannak adataik arra vonatkozóan, hogyan került a hamisítók birtokába a fém, amiből a hamis érméket készítették, de ennek részleteiről nem kívántak nyilatkozni arra hivatkozva, hogy még folyik a nyomozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik